Как да видите какви разрешения ще използва дадено приложение на Android, преди да го инсталирате

Съдържание:

Как да видите какви разрешения ще използва дадено приложение на Android, преди да го инсталирате
Как да видите какви разрешения ще използва дадено приложение на Android, преди да го инсталирате
Anonim

Всяко приложение, което сте инсталирали на мобилния си телефон има достъп до определена информация на вашия телефон.

Всеки път, когато инсталирате приложение, независимо дали сте го изтеглили от Google Play Store или не, ще трябва да предоставите определени разрешения, за да използвате приложението, в противен случай то няма да се инсталира

Правилното би било да знаете до какво точно имат достъп тези приложения. Предоставянето на разрешения само защото може да има доста сериозни последици. Може би давате разрешение на приложение да има пълен контрол над телефона ви и дори не го знаете.

И ако искате да знаете как да премахнете разрешения от приложения, които не използвате,тук оставям тази връзка, където ви обясняваме.

В тази статия ще ви представим два метода, за да разберете от какви разрешения се нуждае дадено приложение, преди да го инсталирате. Ще можете да знаете точно за какво давате разрешение, без дребен шрифт, без измама.

Защо трябва да проверите разрешенията на приложенията, преди да ги инсталирате

Прегледът на разрешенията, които едно приложение иска, преди да го инсталирате, е изключително важно, тъй като ще ви позволи да разберете дали е надеждно приложение или не.

Например, ще разберете, че нещо не е наред, ако метеорологично приложение ви помоли да му предоставите достъп до вашите обаждания или камерата на телефона ви. По някакъв начин разрешенията, които приложението иска, ще ви помогнат да разберете дали си струва инсталирането или е по-добре да потърсите друга алтернатива.

Използвайте Aurora Store, за да разберете какви разрешения искат приложенията

Магазин Аврора
Магазин Аврора

В момента Google Play, вместо да ви показва разрешенията, може да показва раздел за сигурност на данните. Въпреки това ще намерите този раздел само ако програмистът иска да го покаже, в противен случай няма да има няма начин да разберете какви разрешения ще поиска дадено приложение от Google Play, преди да го инсталирате.йени

За щастие има приложение, което ще ви уведоми какви разрешения използва дадено приложение, и то е Aurora Store.

Aurora Store е интересна алтернатива на Google Play Store. Същите приложения, които можете да намерите в Google Play, могат да бъдат намерени в Aurora Store.

Основната разлика между Aurora Store и Google Play е, че Aurora е по-прозрачен. В Aurora Store ще намерите техническа информация за приложения, като например версията на Android, на който е базиран, или ако използва известни тракери.

Можете също да намерите раздел за разрешения в Aurora. Ще имате достъп до списък с всяко едно от разрешенията, които приложението е включило в своя файл Manifest. Ако се интересувате да опитате тази алтернатива, тогава ще ви оставя връзка, от която можете да изтеглите Aurora Store.

За да можете да видите разрешенията на APK, преди да го инсталирате

как да анализирате apk преди да го инсталирате с apk анализатор
как да анализирате apk преди да го инсталирате с apk анализатор

Когато приложението е във формат APK, процесът е малко по-различен. В този случай можете да използвате APKAnalyzer. Това е безплатно приложение, което ще ви позволи да анализирате файла и по този начин да имате подробна информация за приложението, което имате в APK формат.

Можете да използвате APKAnalyzer както в приложения, които вече сте инсталирали, така и в тези, които имате в APK формат. В този случай трябва да използвате плаващ бутон, за да намерите APK файла в мобилното хранилище.

След като отворите и анализирате APK, в раздела Used permissions ще видите всички разрешения, които приложението включва във файла си Манифест и решете дали искате да го инсталирате или не въз основа на тази информация.

И това бяха двата метода, за да разберете какви разрешения изискват приложенията, преди да ги инсталирате. Надявам се това да е било полезно!

Популярна тема