Нова измама в WhatsApp: „някой, който винаги те помни, ти пише“

Съдържание:

Нова измама в WhatsApp: „някой, който винаги те помни, ти пише“
Нова измама в WhatsApp: „някой, който винаги те помни, ти пише“
Anonim

Нова телефонна измама става популярна в WhatsApp и трябва да внимавате. Това е измама, която използва класическата схема на имитиране на някой друг, за да открадне вашите данни или пари (фишинг), но Националната полиция предупреди, че това продължава от седмици.йени

За какво е тази нова измама? Как можете да го разпознаете? Това е новата измама в WhatsApp: „някой, който винаги те помни, ти пише…“, която държи полицията нащрек.

„Някой, който винаги те помни“, за да открадне парите ти, ако ухапеш

Испанската национална полиция наскоро съобщи за нова измама, с която киберпрестъпниците търсят жертви чрез WhatsAppОсновното съобщение обикновено е „Здравей, как си, скъпа. Някой, който винаги си спомня с умиление за теб от чужбина, ти пише… Познай кой съм??” (с грешки и всичко останало), въпреки че има някои променливи.

Операцията му е класическата на всяка измама с кражба на самоличност, но използва определени неща, за да стане надежден: неизвестен номер се свързва с вас, те използват името ви директно, за да спечелят доверие и след това оставят загадъчно съобщение, за да помислите кой може да е, и крадат тази самоличност.

След като щракнете, измамникът ще се опита да ви убеди с различни съобщения, за да ви накара да повярвате, че човекът от другия край на чата е в беда. Както можете да си представите, проблемът винаги се решава с пари, които бихте могли да им заемете и ще го направите, защото другият човек „е човек, който ви помни с нежност“.

Обикновено използват извинението да си купят друг билет, след като са изпуснали полет, спешна медицинска помощ и подобни неща, но това може да е всяка история. В крайна сметка, за измамниците това не е целта, а вие да направите банковия превод, който те искат.

Как да избегнете хващането на измами в WhatsApp, представяйки се за семейство или приятели в беда

как да избегнете измами в WhatsApp
как да избегнете измами в WhatsApp

Според Националната полиция тази нова измама сее хаос, особено сред хора, които имат роднини в други страни или познават хора, които пътуват често.

Какво трябва да направите, ако получите съобщение като това? Първо, проверете дали наистина сте лицето, за което се представяте, като зададете няколко въпроса за сигурност; тъй като вероятно няма да премине предишната проверка, следващото нещо ще бъде блокиране на номера, който се е свързал с вас Мнозина биха го оставили тук, но полицията препоръчва да докладвате за измамата, за да предотвратите разпространението й и за да можете да проследите случая.

Как измамниците в WhatsApp получават вашето име

Тогава може би се чудите откъде измамниците знаят името ви. Следят ли те? Държат ли ви под наблюдение? WhatsApp хакнат? Въпреки че тези опции може да са верни в даден момент, отговорът е много по-прост.

Местната полиция на Гранада отговори на този въпрос в техния Twitter и звучи много логично: «най-нормалното нещо е името ви да се показва във вашата информация в WhatsApp» Със сигурност е добре, тъй като има малко хора, които не използват името си в това приложение, така че хвърлянето на въдица, за да се опитате да хванете някого, е много лесно.

Това съобщение достигна ли вече до вашия WhatsApp? Надяваме се, че не, но знаете какво да направите, в случай че се случи. Между другото, това не е единствената измама, която в момента се изпълнява в мрежите, защото има и фалшиви телефонни обаждания и измама в Instagram, която краде парите ви, като ви кара да вярвате, че ще спечелите 50 евро.

Популярна тема