Amazon пусна робот като Wall-E, какво прави?

Съдържание:

Amazon пусна робот като Wall-E, какво прави?
Amazon пусна робот като Wall-E, какво прави?
Anonim

Бъдещето вече е тук, приятели. Amazon току-що пусна своя собствена версия на Wall-E на пазара и я нарече Astro. Това е малък робот с колела, екран и вградена Alexa, който ще ви помогне да правите много неща в дома си Основната му функция е да наглежда къщата ви, докато ви няма, но може също да ви носи неща, да извършва видео разговори с последващи действия, да възпроизвежда музика, да отговаря на въпроси от всякакъв вид, да предава съобщения или напомняния, наред с други неща.

Сега говорим за самодостатъчен робот с камери и сензори навсякъде, направен от компания, която иска да ви продаде всичко. Очевидно е, че тъмната страна на този бот е, че той ще бъде използван от Amazon, за да ви шпионира Това вече е потвърдено от изтекли вътрешни документи. До каква степен Amazon Astro ще наруши вашата поверителност? Обсъждаме го по-долу.

Това е Amazon Astro: всичко, което прави и колко струва

Освен свързаните рискове за поверителността, Amazon Astro е невероятен. Това е помощник под формата на робот Wall-E (по-елегантен от CyberDog на Xiaomi), който ще бъде полезен за различни домашни задачи. На практика това е Amazon Echo с екран на колелца и с възможност да се движите из къщата си, без да се блъскате в нищо (на теория). о! А отзад има две поставки за чаши за носене на напитки.

Какво може да прави Amazon Astro? Компанията не е разкрила много подробности за робота, но от това, което виждаме в неговия трейлър, той е способен да изпълнява следните задачи:

 • Наблюдавайте и патрулирайте къщата си: Когато сте навън, можете да го помолите да се разходи из къщата ви. Той ще активира камерата си и това, което вижда, можете да видите и от мобилния си телефон дистанционно. Между другото, роботът има перископ, за да вижда високи повърхности.
 • Изплаши натрапниците: Ако видите някой да се опитва да проникне в дома ви, можете дистанционно да инструктирате робота да включи аларма, за да изплаши натрапниците.
 • Има вградена Alexa: Можете да използвате виртуалния асистент в този робот, за да отговаряте на въпроси, да запазвате напомняния, да изпращате съобщения и т.н. Той също така ви чете информация или ви я показва на екрана.
 • Осъществявайте видео разговори с проследяване: чрез предната камера на вашия екран можете да извършвате видео разговори. Най-готиното е, че роботът ви следва по време на целия видео разговор, така че човекът от другата страна да не ви изпуска от поглед, докато се разхождате из къщата.
 • Може да носи неща наоколо: можете да поставите нещо на гърба му и да му кажете да го занесе някъде.
 • Може също така да възпроизвежда мултимедийно съдържание: Можете да възпроизвеждате YouTube видеоклипове или музика от любимите си платформи на неговия екран, точно както всеки Amazon Echo с екран.

В допълнение, Amazon казва, че неговият робот Astro има много сложна навигационна система, за да избегне сблъсък със стени, предмети, животни и хора. И според това, което видяхме във видеото, той може сам да се върне към базата за зареждане, преди батерията му да се изтощи Неговата автономност е неизвестна към момента.

Колко струва? В Съединените щати (единствената държава, където можете да го купите засега), 999, 99 долара или 860 евро за смяна Това е цената за офертата „Издание за ден 1“, тъй като обикновено ще струва 1449 долара или 1290 евро за смяна. Amazon очаква да достави първите бройки по-късно тази година.

Реалността на Amazon Astro: Той не функционира добре и е шпионин

астроробот на амазонка
астроробот на амазонка

С обявяването на Amazon Astro изтекоха серия от вътрешни документи, в които разработчиците на робота разкриват цялата истина. Накратко, Amazon Astro е катастрофа по много причини. Има проблеми с производителността, издръжливостта, поддръжката и поверителността. Тук сме събрали всички, които са споменати от разработчиците:

 • Не се разбира със стълби: Разработчик заяви, че ако възникне възможност, роботът вероятно ще се хвърли надолу по стълбите, защото не ги открива добре. Всъщност точно сега, преди да ви позволи да купите робота, Amazon ви пита какви стълби имате, за да разберете дали домът ви е безопасно място за него.
 • Той е много крехък: ако случайно падне или бъде ударен от деца, домашни любимци или вие, една от частите му със сигурност ще се повреди. Казват, че рамото на перископа е много податливо на счупване, както и екрана.
 • Лицевото разпознаване е неточно: Предполага се, че Amazon Astro следва само около натрапници, за които не знае. Е, източници казват, че роботът често е объркан и следва собствениците си много внимателно от всички страни. От филм на ужасите!
 • Поддръжката на Amazon ще бъде лоша: Очевидно няма начин да изпратите робота до Amazon, когато мачтата на камерата на перископа се счупи. Предполагаме, че ако сензор или нещо по-сложно се повреди, Amazon също няма да осигури добра поддръжка.
 • Шпионира ви отблизо, когато пазарувате в Amazon: Очевидно роботът винаги спазва дистанция от 1,5 метра, за да не навлиза в личното пространство на хората. Въпреки това, когато пазарувате в Amazon, роботът стои само на 16 инча от вас, за да гледа екрана.
 • Не може да ви донесе бира сам: В трейлъра на Amazon Astro виждаме в края на робота да носи бира на собственика си. Е, това всъщност не е възможно, защото роботът няма ръце или способността да прави разлика между бутилка бира и друга бутилка сос, например. Имате нужда от човек, който да постави бутилката в поставката за чаша, за да изпълни тази функция.

Amazon се защити срещу всички тези обвинения от бившите си служители, като каза, че те се отнасят до ранна версия на робота, а не окончателната версия, която ще пуснат.

Във всеки случай това, което на практика е факт е, че хората, които имат Amazon Astro в дома си, ще се откажат от поверителността си по един или друг начин. Потвърдено е, че голяма част от данните, записани от робота, се изпращат директно до сървърите на Amazon. И какво правят с тези данни, за съжаление само те ще знаят.

Препоръчано: