Файлове във Facebook: нов скандал, по-голям от Cambridge Analytica

Съдържание:

Файлове във Facebook: нов скандал, по-голям от Cambridge Analytica
Файлове във Facebook: нов скандал, по-голям от Cambridge Analytica
Anonim

Изглежда всичко показва, че Facebook обича да привлича нови проблеми или по-скоро проблемите винаги са съществували и никога не са били решени. Сега, според The Wall Street Journal, социалната мрежа, създадена от Марк Зукърбърг , е замесена в друг скандал с огромни размери

Благодарение на изтичането на няколко документа, които получиха името Facebook Files, най-широко използваната социална мрежа в света преминава през „разрушителна“ситуация, за да кажем най-малко.

Ако изобщо не сте наясно за какво става дума в този скандал, препоръчваме ви да продължите да четете. Тук ще обясним какво е Facebook Files и защо трябва да се тревожите.

Какво е Facebook файлове?

Какво е Facebook файлове
Какво е Facebook файлове

Файлове във Facebook е името, дадено на докладите, публикувани от американския всекидневник Wall Street Journal, доклади, които разкриват съмнителните практики на социалната мрежа, създадена от Марк Зукеберг.

Това разследване се основава на компилация от хиляди вътрешни фирмени документи, документи, включително социални доклади, отдалечени интервюта с някои служители и достъп до чернови на презентации, направени от високопоставени хора (изпълнители и директори).

Изтекли документи във Facebook Files
Изтекли документи във Facebook Files

Благодарение на публикациите, направени от американския вестник, изтеклите документи са свързани с "вредни ефекти" за потребителите, които използват различните платформи, контролирани от Facebook: съответно Instagram, WhatsApp и Facebook.

Така наречените „вредни ефекти“, хвалени от The Wall Street Journal, съответстват на ангажиментите, които социалната мрежа е поела пред Конгреса на Съединените щати и общественото мнение, ангажиментите, които не са изпълнени.

Проведеното разследване сочи следното: „изтеклите документи предлагат много по-ясна картина за това как Facebook се справя с проблемите, пред които е изправена в компанията. Те дори ви уведомяват как самият главен изпълнителен директор на компанията приема тези проблеми, които не са разрешени.“

Какви неща разкри Facebook Files?

Какви неща разкри Facebook Files
Какви неща разкри Facebook Files

За да се обясни по много по-ясен начин какво разкриха изтеклите документи, е необходимо да се говори за всяка тема поотделно.

Facebook и ваксините срещу Covid-19

Facebook ваксинира Covid 19
Facebook ваксинира Covid 19

Въпреки че социалната мрежа беше забелязана да се ангажира с процеса на ваксиниране срещу Covid-19 в Съединените американски щати (тя подкрепи масовата ваксинация), някои потребители предизвикаха един вид „бариера срещу ваксинацията“.йени

Използвайки собствените инструменти на платформата, хиляди хора успяха да поставят под съмнение сериозността на пандемията, както и безопасността на ваксините.

Гъвкавост с трафика на хора и наркокартелите

Facebook гъвкав с неподходящи групи
Facebook гъвкав с неподходящи групи

Един от изтеклите документи, публикуван от The Wall Street Journal, гарантира, че Facebook не е действал както трябва пред многобройните предупреждения от своите служители за трафик на хора и наркокартели.

Различни групи, които поддържаха тези практики, успяха да организират атаки чрез социалната мрежа Освен това има някои части от документа, където се наблюдава като Facebook не успя да вземе отмъщение срещу потребители, публикували съдържание, свързано с продажба на органи и детска порнография.

Неподходящи промени в алгоритмите на социалните мрежи

Промени в алгоритъма на Facebook
Промени в алгоритъма на Facebook

В началото на 2018 г. компанията обяви, че са направени няколко промени в алгоритмите на социалната мрежа. Тези промени имаха за цел направят Facebook по-здравословно пространство.

Въпреки това, изтекли вътрешни доклади разкриват, че тези промени имат обратен ефект Служителите в социалната мрежа информираха Марк Зукърбърг, че тези промени трябва да бъдат отменени промени, но създателят на Facebook отказа да ги върне, защо? По простата причина, че правенето на повече промени може да доведе до намаляване на взаимодействията между потребителите.

Instagram е изключително токсичен за тийнейджърите

Instagram токсичен за тийнейджъри
Instagram токсичен за тийнейджъри

Въпреки че Facebook твърдеше, че Instagram не е токсичен за тийнейджъри, различни вътрешни разследвания потвърдиха, че социалната мрежа е вредна за по-младите хора.

Ясен пример за това, който се споменава в изтеклите доклади, е спирането на версия за тийнейджъри Тази версия, която беше наречена Instagram за деца, беше спрян преди няколко месеца, каква беше причината? Напълно неизвестен.

Не всички хора са еднакви за Facebook

Facebook VIP съществува
Facebook VIP съществува

Въпреки че Facebook, според правилата на социалната мрежа, третира всички потребители по един и същи начин, изтекли документи разкриха, че това не е така. йени

Съществуването на програма за кръстосана проверка, наречена XCheck, прави пределно ясно, че социалната мрежа е предназначена да защитава акаунти с висок профил.

С две думи, собствените служители на социалната мрежа твърдят, че слуховете за Facebook VIP съществуват. Там тези потребители могат да публикуват чувствителни материали, без да понесат последствия, нещо, което нормалните потребители не могат да направят.

Заключение

Резюме на Facebook файлове
Резюме на Facebook файлове

Въпреки че изтичането на информация показва, че социалната мрежа има огромни проблеми зад кулисите, огромното мнозинство от потребителите продължават да „одобряват“платформа, която не спира да изненадва в лош начин.

Facebook все още не е коментирал въпроса, тъй като не е видян ръководител да говори по темата. Нещо повече, Марк Зукърбърг, създателят на социалната мрежа, не е публикувал нищо в профила си във Facebook, откакто беше разкрит този скандал.

Накратко, може да се каже, че най-използваната социална мрежа в света не се интересува от обикновените потребители като вас и мен.

Говорейки по-„земно“, ако така можете да го наречете, какво смятате да правите с вашия Facebook акаунт, след като прочетете всичко това? Кажете ни, ако възнамерявате да прекратите абонамента за своя потребител или ако не ви интересува начинът, по който Facebook контролира своите платформи.

Препоръчано: