Telegram отменя своята криптовалута заради САЩ

Съдържание:

Telegram отменя своята криптовалута заради САЩ
Telegram отменя своята криптовалута заради САЩ
Anonim

През последните две години и половина Telegram посвети голяма част от усилията си за разработването на своята блокчейн платформа TON и криптовалутата Gram. Telegram Open Network (TON) е проектирана като децентрализирана екосистема за обмен, с която потребителите могат да търгуват, използвайки Gram като валута на плащане.

На тази платформа анонимността беше осигурена и никой не можеше да контролира мрежата, какъвто е случаят с банките днес и правителствата. Идеята имаше страхотен прием сред феновете на крипто света, както и много потребители на приложението за съобщения. Въпреки това американската съдебна система атакува и Telegram реши да отмени своята криптовалута

Telegram анулира TON и Gram поради решение на съда в САЩ

telegram отменя своя блокчейн тон
telegram отменя своя блокчейн тон

Според Павел Дуров, основател и президент на компанията, анулирането на блокчейн проекта и криптовалутата на Telegram е в отговор на блок, наложен от съд в Съединените щати. В официалния си блог компанията публикува изявление, в което се посочва, че няма да продължат с развитието на платформата Но какво се случи?

През юли 2019 г. Telegram стартира Gram ICO чрез Liquid, една от най-големите борси за криптовалута на азиатския пазар. Въпреки че официалното стартиране беше планирано за октомври, след ICO вече беше възможно да се търгува с Gram чрез неговия блокчейн, TON.

Проектът вървеше добре, но само месец по-късно Институтът за изследване на медиите в Близкия изток (MEMRI) публикува изследване. В него беше показано, че няколко терористични групи са използвали Telegram и други социални мрежи, за да се рекламират и да се финансират чрез криптовалути.

MEMRI също предупреди, че с внедряването на TON тези групи могат да набират капитал без да е необходимо да използват външна платформа. Това привлече вниманието на американските власти, които незабавно започнаха разследване срещу платформата.

Към това през октомври 2019 г. беше добавено дело от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) срещу Telegram SEC обвини Telegram в продажба на нерегистрирани ценни книжа (нейните Gram токени) на стойност над 2 милиарда долара. Накрая, през март тази година, съдът се произнесе в полза на SEC, нареждайки на Telegram незабавно да спре издаването на своята криптовалута.

Решението на САЩ засегна Telegram в целия свят

Криптовалутата на Telegram е отменена
Криптовалутата на Telegram е отменена

По принцип това решение ще засегне само TON и Gram в рамките на Съединените щати. Изречението обаче беше особено подробно, тъй като по същество забранява разпространението му навсякъде по света Причината? Защото „американски гражданин може да намери някакъв начин за достъп до платформата след стартирането й.“

За Дуров това е не само нарушение на индивидуалната свобода на хората, но и на суверенитета на всички страни по света Според президента на Telegram: „ това е жалко, че Съединените щати могат да използват контрола си върху долара и глобалната финансова система, за да закрият всяка банка или банкова сметка в света. Можете дори да използвате контрола си върху Apple и Google, за да премахвате приложения от App Store и Google Play от Android.“

Въпреки това, компанията се мести с надеждата, че това скоро ще се промени. Telegram официално анулира своята криптовалута Gram, както и своя блокчейн TON, но продължават да се обзалагат, че командната икономика скоро ще приключи.

С това Съединените щати поставят нов отрицателен рекорд в скорошната сиикономическа история, което вече изведе Huawei напред и изглежда ще го направи и с други.

Съгласни ли сте с това решение?

Препоръчано: