Libra, биткойнът на Facebook, ще пристигне през 2021 г. с нови промени

Съдържание:

Libra, биткойнът на Facebook, ще пристигне през 2021 г. с нови промени
Libra, биткойнът на Facebook, ще пристигне през 2021 г. с нови промени
Anonim

Помните ли Libra, криптовалутата на Facebook? Явно вече има дата на пускане. След мъчителна година и половина, изпълнена с промени и разриви на съюзи, изглежда, че моментът най-накрая дойде. Libra, биткойнът на Facebook, идва през 2021 г., въпреки че отново има някои промени по пътя.

Facebook очаква регулаторно одобрение, за да пусне Libra през 2021 г

криптовалутата facebook ще стартира през 2021 г
криптовалутата facebook ще стартира през 2021 г

Libra и неговият дигитален портфейл Calibra (сега Novi) е проект, официално представен през юни 2019 г. и който получи подкрепата на повече от 100 компании. Нейното или неговото обещание? Променете електронните плащания завинаги чрез платформа, която ще централизира всичко свързано с покупката/продажбата на продукти и плащането на услуги.

Според Facebook, Libra е призвана да бъде платформа, която ще служи както за плащане във Facebook Shops, така и в Instagram, WhatsApp, онлайн магазини, транспорт, ресторанти и др. Libra би била нещо като PayPal, но отворена за всички видове P2P транзакции и електронни плащания.

Оттогава обаче изтече много вода и след няколко промени и неуспехи много партньори решиха да се дистанцират Последните? PayPal, Visa и MasterCard, три гиганта в електронната търговия. Те се отказаха, когато Съединените щати и Европейският съюз решиха да разследват проекта Libra поради липса на доверие по отношение на поверителността.

Но ще говорим за това по-късно, защото важното в момента е, че Facebook реши да продължи с плановете си. Според Financial Times източник, близък до проекта, увери, че Libra ще се появи на пазара в началото на 2021.

Защо тази дата? Тъй като Libra чака одобрение от FINMA (Швейцарски орган за надзор на финансовия пазар). Както подсказва името й, тази институция регулира всичко, което е свързано с финансите в Швейцария. И както вероятно знаете, Швейцария е данъчен рай със строги условия за поверителност, нещо, което пасва като ръкавица за проект като този.

Подписът за одобрение на FINMA ще пристигне през януари 2021 г. и след тази дата Facebook може да даде зелена светлина на стартирането. Нещата обаче отиват по-далеч, защото има нови промени.

Facebook преобръща стъпките си и се връща към оригиналния подход на Libra, по задължение

везни фейсбук
везни фейсбук

Първоначално Libra би била стабилна монета с фиксирана стойност, вероятно свързана със стойността на долара. Това ще се обменя чрез собствен блокчейн и ще използва цифровия портфейл на Calibra, за да го съхранява. Как бихте купили лири? Това все още е въпрос без отговор, но вероятно е чрез борси, P2P пазари или използване на кредитни карти.

Когато Calibra промени името си на Novi, настъпи първата голяма промяна. Платформата няма да работи с един стейбълкойн, а с няколко, всеки от които е обезпечен с фидуциарни пари като долар, евро или лира стерлинги. По това време също спряхме да говорим за ключова дума, „блокчейн“, за която никога повече не чухме.

По този начин Libra изглеждаше готова да функционира като платформа за плащане, практически идентична с PayPal, с прилагателното „криптовалута“само за капак. По това време казахме, че това ще помогне за приемането му, но също така посочихме, че е много далеч от крипто света.

Сега регулаторите и банките изглежда отново са накарали Facebook да отстъпи. Според Financial Times, асоциацията Libra ще пусне единна стабилна криптовалута и подкрепена от долара, както беше първоначално. Причината? Това би позволило на тези регулаторни институции да наблюдават по-добре проекта.

Въпреки това, думата „блокчейн“все още не се появява никъде, така че остава да видим доколко е вярно, че Libra ще бъде криптовалута. Въпреки това, Libra ще дойде да се конкурира с други стабилни монети като USDT, USDC, TUSD или BUSD, ще успее ли да ги преодолее?

Libra е много амбициозен проект, но с разклатени основи

фейсбук безплатни проблеми с поверителността
фейсбук безплатни проблеми с поверителността

Да, това, че Facebook стои зад проекта, може да изглежда като огромно одобрение, но всъщност е нож с две остриета. Компанията на Зукърбърг е обвинявана в нарушаване на поверителността на своите потребители и продажба на чувствителна информация в много случаи. Освен това има множество разследвания, които различни държави и институции са започнали срещу Facebook за същия проблем.

Това накара много съюзници на проекта Libra да изоставят кораба и от повече от 100 сега са останали само около двадесет. Освен това Facebook никога не е бил особено прозрачен относно този проект и ние не говорим само за многото промени.

Facebook никога не е обяснил как ще работи блокчейнът Libra, нито е дал отговор как ще поддържа стойността на валутата, ако възнамерява да я направи стабилна. Досега Зукърбърг и компанията се ограничаваха единствено до популяризиране на търговските предимства на платформата, затваряйки си очите за задкулисието на проекта.

Ще има ли Libra очаквания успех? Вероятно, но времето ще диктува какво всъщност ще се случи и дали това е надежден проект.

Препоръчано: