Пуснати са главни ключове за декриптиране на рансъмуер SynAck

Съдържание:

Пуснати са главни ключове за декриптиране на рансъмуер SynAck
Пуснати са главни ключове за декриптиране на рансъмуер SynAck
Anonim

Ако сте били жертва на ransomware атака от групата SynAck между юли 2017 г. и началото на 2021 г., имаме страхотни новини за вас. Тази банда киберпрестъпници току-що публикува главните ключове, които ще ви позволят да отключите вашия компютър или файлове, отвлечени от техния зловреден софтуер. Автентичността на ключовете вече е проверена от експертите по киберсигурност на The Record.

Всъщност човекът, който пусна тези ключове, е бивш член на SynAck, който каза, че вече няма да използват този ransomware за своите атаки, тъй като създават нов дори по-опасен зловреден софтуер. Всъщност SynAck е в процес на промяна на името си на El_Cometa; същото име, с което ще бъде известна тяхната нова рансъмуер атака.

Главните ключове на SynAck вече са налични, но не е безопасно да се използват

главни ключове на synhack
главни ключове на synhack

Ключовете за декриптиране на рансъмуер

SynAck не са споделени с широката общественост, тъй като използването им изисква напреднали технически познания. Също така, ако някой се опита да ги използва с погрешни методи, може в крайна сметка да повреди отвлечените ви файловеs.

Следователно, компанията за киберсигурност Emsisoft създава сигурен инструмент, който ще позволи на жертвите на SynAck лесно да възстановят своите файлове Кога ще бъде пуснат този инструмент? В следващите няколко дни, съобщиха от компанията. Така че по-добре изчакайте, преди да опитате да използвате ключовете без достатъчно знания.

Струва си да припомним, че рансъмуерът SynAck отвлече файлове и поиска откуп от €2500 в криптовалутиНесъмнено много засегнати компании ще са платили тази сума, за да възстановят ценните си файлове, но за обикновен потребител тя е напълно преувеличена. Следователно в момента повечето от засегнатите са потребители, които не знаят как да използват правилно главните ключове.

Кошмарът продължава: SynAck ще бъде заменен от El_Cometa

trickbot подобен на ботнет зловреден софтуер
trickbot подобен на ботнет зловреден софтуер

За съжаление, трябва да приключим с лоши новини. Създателите на SynAck спряха да работят върху този рансъмуер миналия месец (поради което разкриха главните ключове), за да се съсредоточат върху новия си злонамерен софтуер, наречен El_Cometa, който обещава да достигне до още повече жертви от своя предшественик.

Освен това, групата ще пусне нова платформа за рансъмуер като услуга (RaaS), чрез която планират да привлекат повече партньори за изпращане на атаки и заразяване на много повече жертви с The_Comet.

Засега можем само да ви препоръчаме да използвате здрав разум, за да не станете жертва на тези атаки Използвайте само официални приложения, не посещавайте странни уебсайтове, не не вярвайте на неща, които са твърде хубави, за да са истина и т.н. Ето една много интересна статия за това как да предотвратите атаки на ransomware.

Препоръчано: