CyberDog: конкуренцията на Spot, направена в Xiaomi

Съдържание:

CyberDog: конкуренцията на Spot, направена в Xiaomi
CyberDog: конкуренцията на Spot, направена в Xiaomi
Anonim

Бъдещето, за което всички мечтаем, настъпи. Xiaomi току-що пусна първото си роботизирано куче, наречено CyberDog Компанията го описва като вдъхновен от биологията четирикрак робот, който се захранва от суперкомпютъра Jetson Xavier NX на NVIDIA с AI производителност от 21 TOPS. Плюс това, той използва светкавично бърз 128GB SSD.

Той е доста подобен на робота Boston Dynamics Spot както по дизайн, така и по функционалност. CyberDog може да ви следва, чува, вижда и дори да изпълнява вашите команди Прави ли същото като истинско куче? По принцип да, но без да се налага да го тренирате. Основните му функции биха били наблюдение и помощ, въпреки че Xiaomi не разкриха напълно на какво е способен този CyberDog.

Това е CyberDog, робот, вдъхновен от кучета

кибер кучешка глава
кибер кучешка глава

В предната част на CyberDog (което би било глава на куче) има няколко камери, микрофони и сензори, които му дават пространствено възприятие, сравнимо с това на човешкото око По-конкретно, той използва камери с изкуствен интелект, ултрашироки бинокулярни камери, сензори за докосване, 6 микрофона, GPS и модул на камерата за дълбочина RealSense D450 на Intel.

CyberDog също има SLAM картографиране и автоматично проследяване (може да ви следва, докато ходите или бягате). Способен е да избягва препятствия и да се ориентира по сантиметрова скала В допълнение, той не само отговаря на вашето обаждане, но и се подчинява на команди като седнете, следвайте ви, легнете по гръб, стойте на два крака, скок или преобръщане.

По същия начин има лицево разпознаване, за да разпознае собственика си и да следва само неговите заповеди. Според Xiaomi, роботът е достатъчно пъргав, за да прави салта и може да се движи с максимална скорост от 11,52 km/h Той има максимално въртене от 220 rpm и максимален въртящ момент от 32 Nm. И може да натовари до 3 кг.

Що се отнася до екстрите, CyberDog има три USB-C порта и един HDMI порт, които могат да се използват за персонализиране на вашия хардуер. Компанията предлага LIDAR сензори, панорамни камери и търсещи светлини да бъдат добавени към робота.

Използване на операционна система с отворен код

Едно от най-готините неща за CyberDog е софтуерът, който използва, който е с отворен код. Така че Xiaomi създава своя собствена общност от разработчици на роботика, които ще могат да споделят модулите за активност и други компоненти, които разработват Ако получи подкрепата на общността, ще бъде много интересно да вижте всички функции, които ще създадат хората за този робот.

Нека си припомним, че неговата операционна система работи на чипсет NVIDIA Jetson Xavier NX, за който Xiaomi твърди, че има 21 TOPS изчислителна мощност благодарение на своите 384 CUDA ядра, 48 Tensor Cores и два двигателя на дълбоко ускорение на обучението, комбинирано със 128GB SSD „почти индустриален клас“. С други думи, той е достатъчно мощен, за да се справи със сложни задачи.

Между другото, заслужава да се отбележи, че CyberDog може да се управлява по 3 различни начина: с глас, с контролера (продава се отделно) или с мобилното му приложение, което в момента е само съвместим с някои телефони Xiaomi Освен това има вграден асистент XiaoAI (може да се използва само на китайски) за управление на интелигентните устройства във вашия дом с помощта на робота като контролер.

Цена и наличност на Xiaomi CyberDog

xiaomi cyberdog цена
xiaomi cyberdog цена

Вярвате или не, CyberDog не е прототип. Това вече е търговски продукт за всички аудитории, който ще се продава в Китай за 9999 юана, което би било около 1300 евро Няма информация за международното му пускане, така че ще останем с желание пробвайте за сега.

Имайки предвид, че единствената му конкуренция на пазара е Boston Dynamics Spot на стойност около 64 000 евро, това „евтино“роботизирано куче от Xiaomi ще привлече погледите на много хора които дори не се интересуват от тази технология. Ще видим дали наистина е полезен робот или просто лукс за показване.

Препоръчано: