DNI 4.0 е пуснат в Испания: и можете да го вземете на мобилния си телефон

Съдържание:

DNI 4.0 е пуснат в Испания: и можете да го вземете на мобилния си телефон
DNI 4.0 е пуснат в Испания: и можете да го вземете на мобилния си телефон
Anonim

Технологиите стигат навсякъде и вашият документ за самоличност не е освободен от тях. От понеделник, 2 август 2021 г., DNI 4.0 влиза в сила в Испания, можете да го носите на мобилния си телефон и има много повече нови функции. Казваме ви всичко, което трябва да знаете за новия електронен DNI, който вече е много по-безопасен.

DNI 4.0 може да се носи на мобилното устройство, без да се налага да носите физическия със себе си

dni 4.0 на мобилен телефон
dni 4.0 на мобилен телефон

Националният идентификационен документ (DNI) е най-важният граждански документ в Испания, така че властите винаги са загрижени за поддържането му безопасно и в крак с технологиитеОт 2006 г. той е електронен и през 2015 г. еволюира до DNI 3.0 с NFC чип, който може да се чете от вашия Android.

Сега версия 4.0 получава друга важна новост: въпреки че все още ще има физическа версия, можете също да носите своя ID на мобилния си телефон, без да е необходимо да го носите в портфейла си. Това ще бъде възможно благодарение на цифровизацията и приложението DNIe, което все още е в процес на разработка и ще пристигне през следващите месеци (вероятно до 2022 г.). Не знаем какъв ще бъде дизайнът на това приложение, но то ще работи точно като Mi DGT, приложението, което ви позволява да носите шофьорската си книжка на вашия смартфон.

Какво означава това? Освен че не е необходимо да носите физическия си DNI със себе си, за да се идентифицирате, можете да използвате своя DNI 4.0 за подписване на документи и извършване на електронни процедури със същата валидност, както ако сте го направили лично.

Този тип процедура не е нова в Испания, тъй като цифровият сертификат FNMT съществува от години и може да бъде регистриран и инсталиран на вашия мобилен телефон. Въпреки това, DNI 4.0 ще улесни много процедури, които досега можеха да се извършват само лично. Има ли други новини? Очевидно.

DNI 4.0 има нов дизайн, по-голяма сигурност и сега можете да го заявите по-бързо

новини национален документ за самоличност 4.0 Испания
новини национален документ за самоличност 4.0 Испания

Следвайки насоките на Регламент (ЕС) 2019/1157 на Европейския парламент, новият DNI 4.0 на Испания носи някои промени по отношение на DNI 3.0. Някои от тях ще бъдат естетически, но много други са свързани със сигурността, за да се избегнат ситуации като фалшифициране на вашия документ или кражба на личната ви карта и продажба на данните ви в Telegram. Сред тези промени ще намерите:

  • Нов холографски пластир с флаг и символ на страната на издаване.
  • По-голяма снимка за улесняване на идентифицирането на приносителя.
  • Нов дизайн на бланка, който идентифицира страната на издаване.
  • Оптично променливо мастило от двете страни на документа.
  • DNI номерът вече ще бъде в горната част на картата, а не под снимката.
  • Чип с двоен интерфейс, в който ще се съхраняват всички ваши данни, снимки и електронен подпис.

В допълнение, други функции за сигурност, присъстващи в DNI 3.0, ще бъдат запазени, както и форматът ID-1 по отношение на размера. Има ли нещо друго? Да, няколко неща относно издаването и подновяването на новия DNI 4.0:

  • Снимките за самоличност вече ще се правят директно в централата на Националната полиция, където отивате, за да ги получите.
  • Националната полиция също работи върху експресни DNI приложения, които ще ускорят процеса на подновяване чрез цифрови плащания и други.

Откога DNI 4.0 ще е валиден и кога ще бъде задължително да има такъв?

валиден ID 4.0 Испания
валиден ID 4.0 Испания

Както споменахме в началото, DNI 4.0 влезе в сила от 2 август 2021 г.. Гражданите с валиден DNI 3.0 обаче ще могат да го използват без проблем до изтичането му. Някаква допълнителна информация? Да, две:

  • Новият DNI 4.0 ще бъде валиден за от 5 до 10 години, в зависимост от вашата възраст.
  • До 3 август 2031 г. всички испанци трябва да имат своя DNI 4.0 (с изключение на тези, които вече няма да го подновяват).

Готови ли сте да поискате своето или все още ви остават няколко години от DNI 3.0?

Препоръчано: