Надеждни ли са китайските мобилни телефони? някой го поставя под въпрос

Съдържание:

Надеждни ли са китайските мобилни телефони? някой го поставя под въпрос
Надеждни ли са китайските мобилни телефони? някой го поставя под въпрос
Anonim

През последните години китайските производители като Xiaomi, OnePlus и OPPO нараснаха изключително много и техните мобилни телефони станаха много популярни по целия свят. Но… чудили ли сте се дали тези китайски смартфони са надеждни? Възможно ли е да крият нещо зад това атрактивно съотношение качество/цена?

Защото белгийските разузнавателни служби са издали предупреждение за риск от шпионаж срещу тези три марки китайски смартфони.

Говорителят на Белгийската държавна сигурност Ингрид Ван Дейл каза, че разузнавателните служби искат да привлекат вниманието на потребителите към възможната заплаха от шпионаж, породена от тяхното използване, въпреки че не са открити конкретни случаи.

Министърът на правосъдието на европейската държава Винсент Ван Куикенборн заяви, че има систематично и задълбочено взаимодействие между тези компании и китайската държава.

Белгийската държавна сигурност издава предупреждение за шпионаж срещу китайски смартфони

китайски андроид
китайски андроид

Белгийското държавно разузнаване заяви, че компаниите Xiaomi, OnePlus и OPPO имат объркани отношения с китайските власти Нито една от страните не е изяснила напълно отношенията си. Следователно е възможно те да крият някакво споразумение за сътрудничество или нещо подобно.

Според говорителката Ван Дейл взаимозависимостта между тези компании и службите за разузнаване и сигурност на нейното правителство е включена в националното законодателство. Той отбеляза, че китайският закон за националното разузнаване изисква всички китайски компании да си сътрудничат с разузнавателните служби. Те обаче все още нямат твърди доказателства, за да го докажат.

Освен това белгийските власти припомниха, че други държави (по-специално Холандия и Съединените щати) вече са изразили загриженост относно китайските технологични компании и рисковете по отношение на поверителността на потребителите и националната сигурностВсъщност през 2020 г. индийското правителство забрани 52 китайски приложения точно поради тези причини.

OPPO е единствената, която се защити, но не е убедителна

нов oppo find x3 neo lite
нов oppo find x3 neo lite

Поради горното, белгийската държава посъветва своите граждани да бъдат бдителни и предпазливи, когато използват мобилни телефони Xiaomi, OnePlus или OPPO. Засега OnePlus и Xiaomi не са коментирали, но белгийският говорител на OPPO каза, че марката поддържа положителни отношения с правителствата на повече от 40 държави, където присъства.„Ние работим в съответствие с всички местни закони и разпоредби“, каза той.

Засега не можем да потвърдим или отхвърлим нищо, докато не бъдат извършени по-разкриващи разследвания по въпроса. Въпреки това не е тайна за никого, че големи технологични компании като Google и Facebook шпионират до известна степен своите потребители (Google е шпионирал мобилния микрофон например) и си сътрудничат с вашето правителство и други организации. Така че няма да се изненадаме, ако големите китайски производители направят същото.

Препоръчано: