SMS: „Имате 1 нова гласова поща“– Още една измама

Съдържание:

SMS: „Имате 1 нова гласова поща“– Още една измама
SMS: „Имате 1 нова гласова поща“– Още една измама
Anonim

Нов ден, нова измама. Изглежда, че киберпрестъпниците никога не се уморяват да изпращат заплахи чрез SMS. Преди няколко дни ви предупредихме за новата измама с гласова поща. Сега много потребители съобщиха за друг SMS, който гласи „Имате 1 нова гласова поща“, последван от връзка, която уж ви отвежда да слушате аудио. Ако сте получили съобщение от този тип, ние ви казваме предварително да не отваряте връзката.

Защо знаем, че този SMS е измама? За начало „гласова поща“е неточен термин, който най-вероятно идва от небрежен превод на гласова поща. Правилният термин би бил „гласова поща“От друга страна, кой използва гласова поща в наши дни? Тъй като има аудиозаписи в WhatsApp и Telegram, вече никой не се интересува от тази функция, която дори обикновено не се регистрира при договаряне на мобилна линия.

Този SMS иска да открадне банковите ви данни и да превземе мобилния ви телефон

Имате 1 нова SMS измама с гласова поща
Имате 1 нова SMS измама с гласова поща

SMS „Имате 1 нова гласова поща“е точно същият като SMS „Нова гласова поща“, който докладвахме миналия месец. И двете са доставени от Германия, отвеждат ви до уебсайт, който Chrome открива като опасен и ви казват, че звукът е много тежък, така че трябва да изтеглите приложение, за да го слушате.

За ничия изненада това приложение не е налично в Google Play Store, а по-скоро APK. Ако инсталирате този APK, ще получите следното:

  • Ще поиска разрешение за достъпност, за да поеме пълен контрол над вашия телефон.
  • След като горното разрешение бъде получено, зловреден софтуер автоматично ще вземе другите разрешения, от които се нуждае, без ваше знание.
  • Вирусът ще се зададе като приложение по подразбиране за четене и изпращане на SMS, което ще му позволи да получи вашия списък с контакти, за да зарази повече хора. Освен това ще можете да прочетете кодовете за потвърждение, които пристигат чрез SMS.
  • Разрешението за достъпност също ще позволи на злонамерения софтуер да се скрие в телефона ви, така че да не можете лесно да го деинсталирате.
  • Освен това злонамереният софтуер ще може да шпионира всичко, което правите на телефона си и дори да открадне вашите банкови идентификационни данни Всъщност кодът на този измамен APK показва, че целта му е приложения за онлайн банкиране от испански и немски субекти, както и крипто портфейли.

Според експерти по киберсигурност, тези характеристики са 100% съвместими с тези на вируса TeaBot, известен също като Anatsa или ToddlerСлед като вече знаете колко опасен е SMS „Имате 1 нова гласова поща“, ви препоръчваме да блокирате телефонния номер, който ви е изпратил съобщението, и да бъдете много бдителни с други подобни SMS.

Имате ли този вирус? Обясняваме как да го премахнете за 5 минути

Ако имате този вирус, може да не успеете да изтриете приложението и ще ви бъде трудно да изключите мобилния си телефон. Така че, за да го премахнете, всичко, което трябва да направите, е да го изключите принудително (просто натиснете и задръжте бутона за захранване, докато стане черен).

  • След като това стане, трябва да влезете в безопасен режим. Когато е в безопасен режим, можете да отидете в настройките, да потърсите APK (и да изтриете всички файлове, които вирусът инсталира).
  • След това, като рестартирате телефона, ще имате чист телефон.

Единственото нещо, което ще бъде донякъде сложно, е да не изтривате други APK файлове, необходими за работата на мобилния телефон, но трябва да знаете, че основните APK не се изтриват, така че няма да имате проблем.

Препоръчано: