Необходима ли е антивирусна програма за Android в средата на 2022 г.?

Съдържание:

Необходима ли е антивирусна програма за Android в средата на 2022 г.?
Необходима ли е антивирусна програма за Android в средата на 2022 г.?
Anonim

Няма съмнение, че Android е най-голямата мобилна операционна система Може би затова е обичайно киберпрестъпниците да експлоатират сигурността на тази операционна система. Фактът, че операционната система на Google със сигурност може да бъде компрометирана, ви кара да се чудите дали трябва да инсталирате антивирусна програма на устройството си с Android.

Докладите за злонамерен софтуер и други опасни неща в Android са доста чести, например това приложение за сканиране на кодове на Android има злонамерен софтуер. Някои хора вярват, че като инсталират антивирусно приложение, вече ще бъдат по-безопасни, но вярно ли е? Не се притеснявайте, днес ще ви покажем дали наистина е необходимо да имате антивирус на Android

Интегрира ли Android някакъв вид защита и сигурност?

Google непрекъснато работи за подобряване на сигурността на Android. Някои от методите, прилагани от Google, за да направят своите потребители по-безопасни в Android, са:

 • Интегриране на система за защита от зловреден софтуер.
 • Интегриране Google Play Protect.
 • Изпращайте постоянни актуализации до вашите потребители.
Трябва да изтеглите антивирусна програма за Android
Трябва да изтеглите антивирусна програма за Android

Какво представлява Google Play Protect и как защитава вашето устройство с Android?

Въпреки че кодът на Android вече интегрира система за защита от злонамерен софтуер, тази операционна система също има предварително инсталирано Play Protect, приложение, предназначено за защита от злонамерен софтуер. Play Protect беше пуснат за първи път на Android Oreo и в момента е достъпен за всички следващи версии на операционната система.

Това приложение за Android е антивирусна програма, която се предлага предварително инсталирана на всички устройства с Android Google Play Protect се захранва от изкуствен интелект за машинно обучение, който непрекъснато се подобрява. Този изкуствен интелект на Play Protect се учи от сканирането на милиони мобилни телефони по света, в допълнение към анализирането на приложенията, които инсталирате от Google Play или външни източници.

Google Play Protect може да блокира злонамерени приложения и да ви предложи да ги деинсталирате въз основа на потенциалните щети, които тези приложения могат да причинят на вашето устройство.

Както всяко приложение, Play Protect може да има някои грешки. Неуспехите на това приложение обаче не трябва да ви тревожат твърде много, ако смятате, че само една трета от наличните антивируси в Play Store работят.

Устройствата с Android постоянно актуализират защитата си

Google пуска актуализации за сигурност всеки месец, за да коригира уязвимостите на Android. Например Google разреши 41 уязвимости в корекцията за сигурност на Android от юни 2021 г.

Кръпките за Android се изпращат на производителите на мобилни устройства и те ги изпращат на своите потребители чрез актуализации Въпреки това, не всички производители на мобилни устройства изпращат месечни актуализации за сигурност на своите потребители и това причинява някои проблеми. Всъщност при някои по-стари устройства производителите не изпращат постоянно актуализации за защита.

Трябва ли да инсталирате антивирусна програма на Android?

Трябва да инсталирате антивирусна програма за Android
Трябва да инсталирате антивирусна програма за Android

Със сигурността, която Android търси за своите потребители можем да кажем, че не е необходимо да инсталирате антивирусна програма на тази операционна система. Вградените защити на Android ще ви бъдат достатъчни, ако отговаряте на следното:

 • Вашето устройство има услуги на Google.
 • Само изтегляне на приложения от Google Play.
 • Не отваряй подозрителни имейли.
 • Не отваряй неизвестни връзки.

Ако искате да инсталирате антивирусна програма на вашето устройство, за да сте по-защитени, трябва да знаете коя е най-добрата безплатна антивирусна програма за Android. Също така е важно да знаете, че антивирусите за Android могат да консумират от 3 до 8% от батерията и други системни ресурси на вашето устройство.

Тъй като антивирусите на трети страни обикновено не осигуряват много допълнителна защита и консумират много ресурси и батерия, вероятно не искате да ги инсталирате на вашето устройство. Ето някои от причините, поради които може да имате нужда от антивирусна програма на вашето устройство:

 • Ако вашето устройство няма услуги на Google. В случай, че вашето устройство е Huawei, ето трик за приложенията на Huawei да използват услугите на Google.
 • Ако влезете в уебсайтове с ниска сигурност или лоша репутация.
 • Ако не можете да правите разлика между връзка към подозрителен уебсайт и надежден.
 • Ако често инсталирате APK файлове от съмнителни източници. Тук препоръчваме най-безопасните и надеждни сайтове за изтегляне на APK.
 • Ако вашето Android устройство е старо и няма Google Play Protect.

Общо казано, Google има различни методи за подобряване на защитата и сигурността на устройства с Android Въпреки това е възможно зловреден софтуер да заобиколи защитата, предоставена от Google, но това също може се случи с някои антивирусни програми на трети страни.

От вас зависи дали защитата, която Google ви предлага на устройства с Android, е достатъчна за вас или предпочитате да я допълните с антивирусна програма на трета страна. Ето 5 съвета, които трябва да знаете, за да защитите своя Android, в случай че не искате да инсталирате антивирусна програма.

Препоръчано: