Какво представлява форматът AAB в приложенията за Android? Как се монтират?

Съдържание:

Какво представлява форматът AAB в приложенията за Android? Как се монтират?
Какво представлява форматът AAB в приложенията за Android? Как се монтират?
Anonim

Със сигурност сте чували повече от един път за APK файлове, стандарт за инсталиране на приложения на Android. Google обаче направи голяма промяна, ще замени APK файловете с AAB файлове.

Тази новина породи много несигурност у милиони потребители, особено тези, които са свикнали да изтеглят приложения от други източници в APK формат. Но няма за какво да се притеснявате, тази промяна няма да ви засегне, ако сте обикновен потребител.

Файловете с разширение.aab са проектирани така, че приложенията за Android да заемат по-малко място на вашия мобилен телефон. Ще засегне разработчиците на Android, особено тези с приложения в Google Play. AAB файловете ще ви спестят много работа при разработването на приложения.

Всичко, което трябва да знаете за формата Android App Bundle (AAB)

Повечето потребители на Android дори няма да забележат прехода от APK формат към AAB формат, но все пак има няколко неща, които трябва да знаете. Като за начало, форматът AAB не е нищо ново Google показа предимствата на AAB файловете през 2018 г. Сега реши да го направи задължителен стандарт за приложенията за Android в Google Play, считано от август 2021 г..

В момента много приложения и игри, налични в Google Play, използват този формат. Може дори да сте изтеглили някои приложения, които използват AAB формата, без да знаете Отговорът на това е много прост, AAB форматът и APK не са антагонисти. Всъщност те се допълват идеално.

Как работи форматът Android App Bundle?

Android App Bundle как работят
Android App Bundle как работят

С прости думи едно приложение в APK формат съдържа всички необходими файлове за инсталиране на приложението на различни мобилни телефони и от различни региони, с различни езици и т.н. Тоест, един APK файл за универсална употреба на Android.

Обратно на това, форматът AAB избягва инсталирането на всички пакети на приложението, само тези, от които наистина се нуждаете на мобилния си телефон, за да работи приложението добре. По ирония на съдбата файловете на Android App Bundle не са изпълними и са по-големи от APK файл, както ги познаваме днес. И така, къде е уловката?

Какво е разделен APK? Ето го трикът

Може да изглежда объркващо, но това е най-простото нещо на света. Мобилният разработчик създава неинсталируем файл с разширение.aab, където съдържа основен пакет и няколко дъщерни пакета, известни като „разделени APK файлове“, необходими, за да може приложението да се инсталира универсално.

Ако изтегляте приложения само от Google Play, няма да се притеснявате за AAB файлове

Когато AAB файлът е в Google Play и потребителят иска да изтегли приложението на мобилното си устройство, Сървърите на Google са отговорни за избора на разделени APK файлове, необходими за работата на приложението добре на мобилен телефон. Тези пакети се инсталират като APK файл, същите като обикновените, само че са по-леки, защото не съдържат допълнителна и ненужна информация за вас.

Вече можете да си представите предимствата на тази система, но има и някои недостатъци, за които трябва да знаете.

Предимства и недостатъци на формата AAB

  • AAB файловете могат да спестят повече място за съхранение на мобилни устройства.
  • За разработчиците, също ще спести много работа, като улесни разработката и поддръжката на приложения.
  • Най-големият недостатък е, че прави много трудно за тези, които искат да изтеглят приложения извън Google Play.
  • Ако вече имате инсталирано приложение на мобилния си телефон и искате да го прехвърлите на друг, без да използвате Google Play, то може да не работи както трябва.

Как да изтеглите и инсталирате пакет приложения на Android?

как да инсталирате хранилища на Android App Bundle
как да инсталирате хранилища на Android App Bundle

Ако основната ви грижа е да знаете как да инсталирате AAB приложения, първо трябва да изясним две много важни точки:

  • Ако изтегляте приложения от Google Play ще продължите да изтегляте APK файлове. AAB файловете се качват на сървърите на Google и се управляват от сървърите на Google чрез програмата Split APK Installer, а не от потребителите.
  • Обратно, ако планирате да изтегляте приложения от други хранилища на приложения, пакетът Android Apps Bundle добавя ново ниво на сложност.

Накратко, AAB файловете трябва да ви притесняват само ако сте свикнали да изтегляте файлове от хранилища като APK. Support или APKMirror. Ако е така, помислете за следното:

  • Най-големите и популярни хранилища като APKMirror разработиха свои собствени инструменти и формати за инсталиране на приложения за Android App Bundle.

В този случай APKMirror е разработил APKM файловете и заедно с тях свой собствен съветник за инсталиране, APKMirror Installer. Което означава, че за да инсталирате приложение за Android от тези хранилища от сега нататък ще трябва да прибегнете до инсталатора на APKMirror, за да завършите инсталацията.

Кажете ни какво мислите за тази промяна в Google Play и особено за използване в хранилищата на Android. Чували ли сте за Android Apps Bundles преди? Кажете ни в коментарите.

Препоръчано: