ФБР използва евтини телефони Google Pixel за операцията ANOM

Съдържание:

ФБР използва евтини телефони Google Pixel за операцията ANOM
ФБР използва евтини телефони Google Pixel за операцията ANOM
Anonim

Операцията ANOM беше една от най-успешните полицейски акции в последно време, завършила с повече от 800 ареста в 16 различни страни ФБР участва в тази операция, Европол, австралийската федерална полиция, наред с други полицейски организации от различни страни, които от 2018 г. до 2021 г. успяха да конфискуват 40 тона наркотици, 250 оръжия, 55 луксозни коли и повече от 45 милиона в монети и криптовалути.

Но знаете ли как беше извършена тази супер полицейска акция? По принцип полицията подмами стотици престъпници да използват платформа за криптирани съобщения, създадена от ФБРТази платформа се нарича ANOM и беше предварително инсталирана на мобилни телефони, които бяха продадени тайно от компания, която обещаваше 100% поверителност, криптиране от край до край и т.н.

Нещо любопитно за това събитие е, че телефоните с ANOM, които ФБР под прикритие продаде на престъпници бяха най-евтините Google Pixels в големия G каталог: Pixel 3a и Pixel 4a.

Това беше участието на Google Pixel в операцията ANOM

fbi anom google пикселни настройки
fbi anom google пикселни настройки

ФБР продаде телефони Google Pixel, заредени с техните „лични“ANOM съобщения на уебсайтове, където подозрителни или луди хора посещават поверителността. Продаваха се като смартфони с изключителни функции за криптиране на разговори и че никой, дори ФБР, не можеше да открие чатовете, които сте водили на тези устройства.

След като анонимен потребител на WordPress, canyouguess67, разкри, че ANOM е измама, защото приложението има връзки към сървъри и компании на Google в САЩ и Австралия, много от потребителите, които беше купил тези телефони Google Pixel от ФБР, започна да ги продава на абсурдно ниски цени в сайтове като Craigslist.

фалшиво меню на приложението arcane os
фалшиво меню на приложението arcane os

Човек, който е купил един от тези телефони, които вече са част от историята, е реконструирал техния софтуер, за да види как са направени. Той откри две много интересни неща: те използват ROM, наречен Arcane OS, и не могат да бъдат флашнати с нищо друго Функциите за сигурност, които идват от кутията, са влизане с двоен акаунт, защитен изтриване на всички данни и съобщения ANOM

Тези мобилни телефони не включват никакъв тип магазин за приложения или опция за активиране на местоположението, така че са доста ограничени. Интересното е, че те идват с приложения като Tinder, Instagram, Facebook, Netflix и дори Candy Crush, но натискането им не работи. Те са просто декорации за отвличане на вниманието. Всъщност тези телефони имат скрит интерфейс, който показва приложение за калкулатор, което при докосване ви отвежда да влезете в ANOM.

Как ФБР успя да прочете криптирани съобщения в Google Pixel?

google pixel с въвеждане на anomal PIN
google pixel с въвеждане на anomal PIN

Според данни, разкрити от ФБР, разпространените 11 800 телефона Google Pixel с активиран ANOM са успели да прихванат 27 милиона съобщения от 100 различни държави само чрез добавяне на сигурност ключ допълнително криптиране към криптиране. Това беше ключът, така че полицейските служби да могат да четат чатовете, въпреки че са криптирани от край до край.

И защо са използвали Google Pixel, а не други телефони? Като се има предвид, че приложението ANOM имаше връзки към сървърите на Google, възможно е самата Google да помогне на ФБР да модифицира дълбоко Google Pixel, така че софтуерът Arcane OS да работи както се очаква. толкова скрито, колкото възможно и дори най-опитните хакери не биха могли да прозрат измамата. Но това е нашето предположение.

Въпреки това, както се очакваше, много от хората, които са използвали тези телефони не са участвали в строго незаконни дейности, но няма съмнение, че изпълнението на тази атака с помощта на Google Pixel беше успешен.

Препоръчано: