Нямате дългове в Mercado Crédito, това е измама на Mercado Libre

Съдържание:

Нямате дългове в Mercado Crédito, това е измама на Mercado Libre
Нямате дългове в Mercado Crédito, това е измама на Mercado Libre
Anonim

Получихте ли имейл, в който Mercado Libre ви информира, че имате дълг към Mercado Crédito? От тук ви уверяваме на 100%, че този имейл е напълно фалшив.

Измамите, свързани с MercadoLibre, изглежда не спират, защото едва наскоро хиляди хора получиха съобщение в WhatsApp, уверяващо, че MercadoLibre раздава продукти за тяхната 20-та годишнина.

Въпреки че тази измама с подаръци беше идентифицирана от много потребители почти мигновено, имейлът, който достигна до много от хората, които имат акаунт вMercado Pago y Mercado Libre , успя да измами по по-„директен“начин, тъй като няколко съобщиха, че дори връзките изглеждат истински.

Нямате дългове в Mercado Crédito, имейлът, който сте получили, е неверен

Измама с дълг на пазарен кредит Пазарно плащане
Измама с дълг на пазарен кредит Пазарно плащане

Вярвате или не, аз също получих този имейл в моя акаунт в Gmail, който е свързан с Mercado Libre и Mercado Pago. Първоначално мислех, че всичко, което ми каза имейлът, е истина, докато не се зарових по-дълбоко, за да видя дали е измама.

Копирах адреса на връзката, която беше в имейла, не можах да забележа нищо странно, линкът изглеждаше истински Интересното беше, че когато щракнах върху бутона с надпис „Плати сега“, същата тази връзка ме отведе до фалшив уебсайт, който копира целия интерфейс на Mercado Pago

Друга индикация, която предизвика тревога в главата ми, беше текстът, който видях в имейла, текст, който казваше следното: „Възползвайте се от лихвения бонус за забавено плащане и наваксайте дълга си“. От този параграф стана ясно, че това е обикновена измама, тъй като Никога не съм теглил заем в Mercado Pago

След това разгледах другия параграф много по-подробно: „Искаме да ви помогнем с това предимство, за да можете да наваксате Mercado Crédito“, текст, който, въпреки че няма правописни грешки, имаше много голямо пространство под него.

И това, което ме накара да се уверя, че е измама, беше датата на плащане, която не отговаряше на текущия цикъл. Mercado Crédito обикновено изпраща имейли, оставяйки период от почти една седмица за извършване на плащания, нещо, което не се случи в този имейл. Крайният срок в този случай беше само няколко часа, за да можете да извършите плащането и да се възползвате от лихвената отстъпка.

Поставихте ли данните си на уеб страницата, която се показва във фишинг имейла от Mercado Libre?

Измама с имейл с дългове на кредитния пазар
Измама с имейл с дългове на кредитния пазар

Ако по погрешка сте се доверили на този имейл, изпратен до хиляди потребители в Аржентина, Чили, Бразилия, Мексико и други страни, където присъства Mercado Libre, препоръчваме ви да промените паролитеот вашия акаунт в Mercado Pago и Mercado Libre.

От друга страна, ако използвате същата парола за вашия имейл акаунт, Facebook, Twitter и други услуги, трябва също да я промените, тъй като нежеланите лица зад нея измамват ще имате достъп до всичките си акаунти с миг на око.

Без да добавим много повече в това отношение, препоръчваме ви да активирате потвърждаването в две стъпки във вашите акаунти в Mercado Libre и Mercado Pago, това ще попречи на всеки да има достъп до тях. Можете да изтеглите една от тези алтернативи на Google Authenticator, за да активирате известната 2FA от мобилния си телефон.

Препоръчано: