Колко „лошо“е компресирането на Google Photos

Съдържание:

Колко „лошо“е компресирането на Google Photos
Колко „лошо“е компресирането на Google Photos
Anonim

Безплатното неограничено хранилище в Google Photos вече не съществува, това създаде истинска криза за много потребители. Някои са мигрирали към други платформи, а други са избрали да инсталират свой собствен облак у дома: с NAS (мрежово свързано хранилище) или други подобни опции.

Въпреки това, много потребители предпочитат да продължат да използват наличното пространство, което имат в своя акаунт в Google Photos. Ако вашият случай е такъв, трябва да знаете, че Google може да компресира снимки и видеоклипове, което ще ви спести повече място. И дори можете да увеличите пространството безплатно, но това е друго нещо.

Но всичко, което блести, не е злато, Компресията на Google може в крайна сметка да съсипе качеството на вашите снимки и видеоклипове, нещо, което екипът на Verge осъзна, че е поискал. Поради тази причина те тестваха качеството на тази компресия, както в снимки, така и във видеоклипове, запазени в Google Photos. Искате ли да знаете до какъв извод са стигнали?

Компресирането на снимки и видео в Google Photos подложено на тест

Google гарантира, че компресията на файловете няма да повлияе на качеството на файловете. Това обаче е наполовина реалност.

  • За да тестват компресията на снимки и видеоклипове, запазени в Google Photos, те използваха Google Pixel 5. По ирония на съдбата, този модел ще продължи да се радва на безплатно неограничено съхранение.
  • В допълнение, те са сравнили снимки, направени с Pixel 5, с снимки, направени от фотоапарат модел Fuji X-T30, при същите условия и в същия сценарий.
  • След това запазиха снимките в два различни акаунта, един с включено компресиране на файлове и един с изключено компресиране.

Имайте предвид, че във всеки случай те трябваше да запазят една и съща снимка и в двата акаунта, за да могат да сравняват разликите между снимките, направени с мобилния телефон и камерата, и разликите в една и съща снимка с и без компресия Резултатите бяха доста интересни.

Компресията на снимките е много добра, в повечето случаи

оригинална некомпресирана снимка google photos
оригинална некомпресирана снимка google photos
компресирана снимка google снимки
компресирана снимка google снимки
оригинална некомпресирана снимка широкоъгълен google photos
оригинална некомпресирана снимка широкоъгълен google photos
широкоъгълна компресирана снимка в google снимки
широкоъгълна компресирана снимка в google снимки

В повечето случаи компресията на снимките успя да запази качеството, неразличима с невъоръжено око от снимките без компресия. Но има няколко подробности, които трябва да знаете, особено ако сте склонни да правите много големи снимки.

Снимки, направени с Pixel 5

В снимките, направени с Pixel 5, компресията успя да падне от 3,4 MB на 1,5 MB и от 7,3 MB на 5,7 MB. Вярно е, че намалението е малко, но качеството е почти същото.

Само ако имате обучено и внимателно око ще можете да забележите малко повече шум в компресираната снимка, особено при увеличаване. Ако не, ще бъдете доста доволни от резултатите.

Снимки, направени с Fuji X-T30

Наистина интересното в този експеримент е в снимките, направени с Fuji X-T30. Или по-скоро в компресията им. По-рано коментирахме, че в резултатите от снимките, направени с Pixel 5, компресията не е наистина значителна. В този случай е настъпил важен скок, файл от 12 MB падна до само 662 KB.

И това не е всичко, въпреки такава радикална компресия, качеството на снимките остава почти същото за невъоръжено око. Но това не беше случайно, снимките, направени с камерата, бяха много по-големи, с резолюция 26 MP. И това е най-важното, системата за компресиране на Google автоматично намалява размера на много големи снимки, като ги намалява до 16 MP. Това позволи размерът на файла да бъде намален толкова драстично.

Видео компресията оставя много да се желае

Историята с видео компресията е съвсем различна. Ако активирате опцията за компресиране на видеоклиповете те автоматично ще бъдат компресирани до 1080p в случай, че са с по-висока резолюция, както се случи с този тест.

За съжаление, Google не ви позволява да редактирате опциите за компресиране на видеоклипове или изображения. И все пак истинският проблем при видеокомпресията е в обработката на видеото, софтуерен проблем, за който не можете да направите нищо.

Наистина интересното и може би причината за проблема е екстремната компресия, която Google прилага към видеоклипове. За този тест компресираното видео премина от 55MB на само 6MB.

Трябва ли да използвате компресия в Google Photos?

имат неограничено място за съхранение в Google снимки
имат неограничено място за съхранение в Google снимки

Зависи как използвате платформата. Интересното е, че сега, след като знаете колко добра е компресията в Google Photos, можете да се възползвате напълно от нея. Ако сте свикнали да правите големи снимки и не можете да си позволите да ги изрежете за работа, компресията на Google Photos не е за вас.

В противен случай, ако просто търсите място, където да съхранявате най-добрите си спомени, без загуба на качество и спестяване на място, не се колебайте да включите компресирането на файлове в Google Снимки.

Накрая, избягвайте да използвате компресия на файлове върху видеоклипове, запазени в Google Photos, резултатът не е добър и може да влоши качеството на видеоклиповете, които са наистина важни за вас. В тези случаи е за предпочитане да потърсите други безплатни опции за съхранение, като Uploadgram.

Препоръчано: