Получавали ли сте SMS с гласово съобщение? Разбрах се

Съдържание:

Получавали ли сте SMS с гласово съобщение? Разбрах се
Получавали ли сте SMS с гласово съобщение? Разбрах се
Anonim

Измамите в мрежата могат да бъдат много креативни, хората винаги намират начини да преоткрият себе си, за да хванат повече от една изненада. Най-често срещаните измами са в стил фишинг, няколко пъти сме ви разказвали за този вид измами. Този път обаче ще говорим за нов, в който получавате гласово съобщение чрез SMS.

Честно казано, SMS измамите не са нещо ново, новото е тази модалност, при която включва гласово съобщение, което „не може да бъде изтеглено“Без значение дали сте получили това съобщение или не, продължете да четете, за да сте наясно, тук обясняваме как работи тази измама.

Съобщението на UniKo е измама, не му обръщайте внимание

Много хора са получили SMS от UniKo, творческа агенция, базирана в Билбао. Проблемът е, че това текстово съобщение не е от споменатата компания, това е много сложна измама, с която те се опитват да ви убедят да изтеглите зловреден софтуер на мобилния си телефон.

Как работи SMS измамата с гласово съобщение?

гласово съобщение sms измама Испания uniko
гласово съобщение sms измама Испания uniko

Тези, които са получили това текстово съобщение, ще са видели, че се появява връзка (https://uniko.co/q/?x173tsz), въпреки че може да варира, което показва, че това е глас съобщение Това съобщение и целият процес на измама има няколко предупредителни знака, много е важно да се научите да ги идентифицирате:

  • Първият червен флаг е произходът на съобщението, в този случай съобщенията са изпратени от друга държава, Германия. Подозрителният адрес за доставка е много често срещан при имейл и SMS измами, така че винаги го вземайте предвид.
  • Вторият предупредителен сигнал е, че ви уведомяват в съобщението, че този файл е много тежък, за да го слушате, трябва да изтеглите приложение.
  • Ако играете заедно и решите да изтеглите приложението, ще попаднете на третия червен флаг: приложението не е налично в Google Play, ще трябва да изтеглете го чрез външна връзка.

Какво трябва да направите, за да избегнете измама с SMS от този тип?

Признаците, които споменахме по-горе, са повече от достатъчни, за да разберете, че се опитват да ви измамят. Имайте предвид, че никоя сериозна компания не би поискала да изтеглите приложение от съмнителна връзка От друга страна, ако имате съмнения, винаги е важно да отидете на източника, а не да следвате стъпките, които те посочват в съобщението/мейла.

В този случай е най-добре да се свържете директно с UniKo. Въпреки че вече ви предупредихме, че това не е нищо повече от обикновена измама. И накрая, при никакви обстоятелства не изтегляйте приложение, ако смятате, че не е безопасно. Правейки това, можете да компрометирате сигурността на вашия мобилен телефон и всички лични данни, съхранявани в него. Всъщност това е крайната цел на тази измама, да инсталира зловреден софтуер, за да открадне вашите данни.

Препоръчано: