Ел Салвадор прави първата стъпка: Биткойн ще бъде официална валута

Съдържание:

Ел Салвадор прави първата стъпка: Биткойн ще бъде официална валута
Ел Салвадор прави първата стъпка: Биткойн ще бъде официална валута
Anonim

Преди няколко дни президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле обяви, че ще представи проект пред конгреса на тази страна, така че Биткойн да бъде приет като официална валута. След няколко дни на обсъждане, днес това е реалност, тъй като предложението е одобрено.

Умно и жизнеспособно решение ли е? Какви последствия може да има? Ще говорим за всичко това, но това, което знаем е, че има реалност: Ел Салвадор направи първата стъпка към дигитална икономика, защото биткойнът ще бъде официална валута за за първи път в историята благодарение на тях.

Гранците на Салвадор вече ще могат законно да търгуват и плащат с биткойни

биткойн официалната валута на Салвадор
биткойн официалната валута на Салвадор

След като достигна нов исторически връх, който го отведе до стойност от 54 000 евро в средата на април, биткойнът започна период на значителен спад. Това обаче не означава, че BTC и крипто са мъртви, тъй като екосистемата все още има какво да даде. Доказателството? Продължават да се стартират много добри проекти, свързани с криптовалути и токени, освен това за първи път държава приема Bitcoin като законно платежно средство

Тази страна е Ел Салвадор и идеята е повече салвадорци да имат достъп до финансовата система, по думите на президента Букеле. Все още не са известни много подробности за това как ще се прилага тази мярка в Ел Салвадор, но знаем няколко неща:

 • Проектът ще се ръководи от Strike, цифрова финансова компания, която ще отговаря за установяването на логистиката около това предложение.
 • Като законно платежно средство, всички фирми ще трябва да приемат Bitcoin като форма на плащане, с изключение на тези, които могат да докажат, че нямат достъп до технологията.
 • Биткойн може да се използва за плащане на данъци.
 • Търговците ще могат да изразяват цената на своите продукти и услуги в биткойни.
 • Доларът ще продължи да бъде референтната валута, дори ако споделя законно платежно средство с BTC.

Тази стъпка е много положителна за глобалното приемане на криптовалути. Това обаче също е противоречиво решение, което може да причини нови проблеми в икономиката на тази страна. Да поговорим ли малко за плюсовете и минусите?

Някои предимства от това, че Ел Салвадор приема биткойн като законно платежно средство

Ел Салвадор приема биткойн като законна валута
Ел Салвадор приема биткойн като законна валута
 • Повече хора биха могли да имат достъп до финансовата система, без да се налага да преминават през всички предпоставки, които една банка изисква, за да открие сметка.
 • Салвадорците ще се нуждаят само от мобилен телефон с достъп до интернет, тъй като има много приложения за закупуване на биткойн и за виждане на цената на BTC от вашия смартфон. Въпреки че, внимавайте, изглежда, че ще бъде разработена собствена платформа.
 • Биткойн е валута, чиято стойност в исторически план е нараствала, което би го направило отличен избор като дългосрочен запас от стойност.
 • Имайки биткойн, потребителите биха могли да го обменят за други криптовалути или токени, ако желаят. Всъщност те дори могат да ги обменят в стабилни монети като USDT или BUSD, така че винаги да поддържат стойността си спрямо долара.
 • Като законно платежно средство, Ел Салвадор може в крайна сметка да принуди търговските си партньори да приемат биткойни като пари.

Какви проблеми ще срещне Ел Салвадор с биткойн като законна валута (и някои решения)

проблеми със спасителя на биткойн
проблеми със спасителя на биткойн
 • По-голямата част от населението на света не знае как работят криптовалутите, същото е и в Ел Салвадор. Така че трябва да се изготви национален план за обучение.
 • Правителството на Ел Салвадор трябва да разработи план, който позволява на неговите граждани да получат достъп до необходимата технология за масово приемане на Bitcoin.
 • Цената на биткойн се колебае, което може да причини загуби на компаниите, ако не вземат прогнози.
 • Биткойн мрежата е особено бавна, като приема средно 7 транзакции в секунда. Това би било огромен проблем, когато купувате нещо.
 • Мрежовите такси за биткойни са високи, така че в крайна сметка жителите на Салвадор може да плащат повече пари за същия продукт.

Въпреки това, на последните три точки ще се спрем малко. Проблемът с колебанията на биткойн е реалност, но това е проблем в краткосрочен и средносрочен план, който може да бъде решен, ако му бъде позволено да премине от BTC към по-стабилни валути. От друга страна, по отношение на комисионните и скоростта на BTC блокчейна, има три възможни изхода:

 • Приемете други криптовалути с по-добри (по-бързи и по-евтини) блокчейни.
 • Създайте платформа за плащане, която не използва BTC мрежата, когато правите преводи, а само когато депозирате или теглите пари.
 • Използвайте платформи на трети страни, които позволяват движението на биткойни през други блокчейни, като BSC на Binance (много по-бързо и по-евтино).

Мислите ли, че решението на Ел Салвадор е добро? Струва ни се, че е така, но само ако се вземат съответните прогнози.

Препоръчано: