Хакват уебсайта на Министерството на труда в Испания

Съдържание:

Хакват уебсайта на Министерството на труда в Испания
Хакват уебсайта на Министерството на труда в Испания
Anonim

Изглежда, че тази 2021 г. е годината на хакване на публични органи. И факт е, че след атаката с ransomware, на която уебсайтът SEPE претърпя в началото на март, сега уебсайтът на Министерството на труда и социалната икономика е хакнат Въпреки че към момента няма последствия за хака са известни, очевидно има възможност някои данни на испански граждани да са изтекли.

В момента сайтът на Министерството на труда и социалната икономика все още е активен и достъпен за всеки, който желае да извърши процедура. Въпреки това се очаква в следващите няколко часа платформата да спре за няколко минути, за да се решат възможните проблеми, причинени от атаката.

Кибератаката е контролирана и въздействието е минимално, казва министерството

Самото Министерство на труда и социалната икономика чрез профила си в Twitter потвърди хака и увери, че както техническите ръководители на министерството, така и тези на Националния криптологичен център работят за възстановяване на нормалното на платформата и идентифициране на произхода на кибератаката След този туит те не са публикували никаква актуализация по случая, така че предполагаме, че все още разследват въпроса.

Въпреки това, говорител на министерството каза, че ситуацията вече е доста под контрол и кибератаката не е много сериозна. Всъщност потвърди, че хакът не е засегнал SEPE отново Освен това е известно, че никой не е поискал откуп след атаката, така че това не е ransomware. Възможно е отговорните за този хак да не търсят пари, а данни или просто да създадат паника.

Хакване на Cencosud
Хакване на Cencosud

Защо Министерството на труда и социалната икономика е хакнато? Кой е отговорен за тази атака? Ние незнаем. Ние чакаме Министерството да сподели повече информация за това, но имайте предвид, че в интернет има и много общи заплахи, които засягат всяка уеб страница, без да търсят нещо конкретно.

Както и да е, много е сериозно само за 3 месеца две важни платформи за публична администрация в Испания бяха хакнати, застрашавайки поверителността на данните на гражданите. Въпреки че е вярно, че кражбата на данни не е потвърдена при нито една от двете атаки, обезпокоително е, че това се случва. Накратко, ясно е, че Испания трябва да инвестира повече в киберсигурността.

Препоръчано: