Поставянето на контакти без съгласие в група в WhatsApp е незаконно

Съдържание:

Поставянето на контакти без съгласие в група в WhatsApp е незаконно
Поставянето на контакти без съгласие в група в WhatsApp е незаконно
Anonim

Преди няколко дни, не помня колко, публикувах мнение, в което говорих колко мразя WhatsApp, но не самото приложение, а нещата, които ме притесняват най-много за това, че употребата му е толкова широко разпространена.

Днес, за да потвърдя отново тези неудобства, виждам статия в El Confidencial, която потвърждава това, което мнозина чакаха да видят от дълго време: « Поставянето на някого в група WhatsApp без тяхното съгласие е незаконно «. За разлика от други приложения, WhatsApp разкрива вашия телефонен номер на всички членове на групата, но това не е единственото нарушение, което се извършва чрез извършване на това действие.

напуснете WhatsApp групата
напуснете WhatsApp групата

Испанската агенция за защита на данните потвърждава, че е незаконна

Когато става дума за институции или компании, не на лично ниво, където Законът за защита на данните в момента не се прилага, никой не може да създаде група в WhatsApp и да ви добави без вашето съгласие изрично.

За да можете да се добавите към група в WhatsApp вие трябва да сте този, който дава съгласието, независимо дали е работна група или група от вашето кметство, или от скорошни посетители на вечеря в ресторант, например.

Примерният случай: две сериозни нарушения

Алармите се задействаха в малко градче, наречено Boecillo, където градският съвет включи 255 съседи в група WhatsApp. Един от тях, неудобен от решението, реши да докладва случая на AEPDГрадският съвет не е бил порицан финансово, но е загубил делото и трябва да коригира въпроса възможно най-скоро.

Престъпленията в този случай са две: присвояване на номера на лицето (което е получено чрез обаждания и комуникации) и разкриване на личния номерот него чрез групата WhatsApp.

Ако сте в група в WhatsApp и сте уморени от всички глупости, които говорят в нея, имаме 5 трика да я напуснете, без да изглеждате като изрод. Сега, ако публичен или частен орган създаде WhatsApp група, знайте, че имате право да докладвате за това и глобите могат да варират от 900 до 600 000 евро в най-крайните случаи.

Всички имаме право на малко уединение и е ясно, че разкриването на телефонния номер на нашите 250 съседи не е най-правилният начин за правене на нещата и дори повече, без съгласие Искате ли да знаете как да избегнете поставянето в група? Просто трябва да блокирате техния администратор

Популярна тема