Защо китайските телефони са толкова евтини?

Съдържание:

Защо китайските телефони са толкова евтини?
Защо китайските телефони са толкова евтини?
Anonim

Доскоро, когато мислехме за китайски мобилен телефон, ни идваха на ум устройства с много ниско качество Вярно е, че все още има смартфони от Китай, които оставят много желан. Не много фини покрития, материали със съмнително качество и екрани с много лоша резолюция.

Но сега, малко по малко, ние променяме начина, по който виждаме мобилните телефони от Китай. Голяма част от отговорността за тази промяна във възприятието се носи от марки като Xiaomi. Може би една от фирмите, които са вложили най-високо качество в устройствата, изнасяни от тези географски ширини.

Равни компоненти, къде е тайната?

Освен Xiaomi, марки като Meizu и OnePlus например също се настаняват у нас Марки, които базирани на предлагат висококачествен продукт на много конкурентни цени успяха да достигнат до много потребители. Номерът е да предложите смартфон с първокласни функции на цената на марка от среден клас.

Но как могат да предлагат толкова компетентни телефони на толкова ниски цени? Има няколко фактора, които влияят на крайната ценаl на продукт. Ако сравним например Samsung и Xiaomi, компонентите на единия са много сходни с тези на другия. Панелите предлагат почти същото ниво на защита.

процесор за смартфон
процесор за смартфон

Процесорите на последно поколение смартфон OnePlus и тези на Sony, например, са много сходни. Понякога дори са еднакви. Китайските камери за смартфони исторически са имали много лоша репутация. Но това е нещо, което също се разви много през последните години.

И така, ако са толкова сходни, защо един китайски смартфон понякога може да струва по-малко от половината? Има няколко обяснения. Голяма разлика сред престижни фирми като Sony, Samsung или Apple е инвестицията в реклама , която правят.

По-малко реклама и по-ниски заплати са ключът?

Нормално е да попаднете по телевизията, в интернет или дори на билбордове, рекламиращи най-новата марка терминал. Това е нещо, за което нововъзникващите азиатски марки не харчат пари. Извън вашата страна на произход разходите за реклама са нулеви И процесът на покупко-продажба и разпространение се извършва изцяло онлайн.

Този разход по един или друг начин трябва да повлияе на крайната цена на продукта. Ако изключим разход, който за някои компании представлява висок процент от парите, които генерират. Тези фирми имат способността да предлагат по-ниски и по-конкурентни цени.

китайска фабрика
китайска фабрика

Има много теории за разходите, свързани с сглобяването на всички компоненти, които изграждат един смартфон. Но истината е, че почти сто процента от марките зависят от китайски монтажни компании Така че разходите ще бъдат еднакви за големите компании и за по-малко важните.

Нещо, което също може значително да повлияе на цените, са заплатите. Служителите в китайски заводи имат заплати доста под средните за света И работното им време обикновено е много по-дълго. Следователно при по-ниски разходи за заплати те биха произвеждали много повече от компаниите в други части на света

Така че ако вземем предвид цените на компонентите, които вече обсъдихме, те са еднакви. Екраните или процесорите, споделяни както от консолидираната, така и от „новите“фирми, са едни и същи. Също така производствените разходи са идентични и при двете.

И видяхме, че сглобяването също се извършва в същата държава, така че разходите са идентични. Може да се направи само гореспоменатата диференциация на заплатите на служителите. И също така спестяванията от рекламни разходи. Правят ли тези два фактора такава разлика, че цените на различните терминали да са толкова различни?.

Повече разходи=по-висока крайна цена, но каква е разликата?

Имайки предвид тези фактори, бихме могли да разберем, че ако даден продукт има по-висока цена, той достига по-висока цена. Но може би би било удобно да се коригират рекламните разходи по някакъв начин. По този начин те биха могли да предложат устройство на много по-достъпна цена за обществеността.

Във всеки случай, който купува смартфон Sony, Samsung или Apple, знае, че част от цената, която плаща, е за самата марка Ореолът на изключителност, който възнамеряват да създадат около някои фирми не правят нищо повече от това да се опитват да оправдаят прекомерно високите цени, които достигат.

Нещо, което също понякога служи като оправдание за съществуването на смартфони на цени около хиляда евро е дизайнът Инвестиция в получаване продукт, който отразява изключителността на фирмата. Или поддържането на линия и изображение, които представляват марка, също трябва да има някаква цена, но ние не знаем колко.

Накратко, да имате глобална визия за цената на някои и други смартфони на пазара. И знаейки, че почти всички производители имат подобни разходи, с изключение на свързаните изключения. Всеки път, когато огромното мнозинство е по-ясно относно надценяването на някои марки И най-вече, знаейки, че рядко има съществени разлики между тях, все повече и повече човек се чуди дали си струва да харчите твърде много.

Популярна тема