Snapchat е само за богати хора, не за Индия и Испания

Съдържание:

Snapchat е само за богати хора, не за Индия и Испания
Snapchat е само за богати хора, не за Индия и Испания
Anonim

Отново съм на лов за всички онези сензационни уебсайтове, които се опитват да ви внушават слухове като луди. Главният изпълнителен директор на Snapchat никога не е казвал, че в Испания сме бедни и че не сме достойни да използваме неговото приложение, но аз ще ви разкажа какво наистина мотивира този коментар и тогава ще трябва да прецените сами.

По-рано тази година, както можем да прочетем във Variety, служител на Snapchat осъди компанията, че подвежда своите инвеститори. Въпросният служител е коментирал, че Snapchat е подвел своите инвеститори, като е увеличил броя на потребителите на приложението В допълнение към това, този служител, в същото съдебно дело, е казал, че главният изпълнителен директор на Snapchat е заявява повече от един път, че Snapchat е само за богати хора, той не иска бедните хора да използват приложението. Отчасти заглавието би било правилно, но е обвинение, а не нещо потвърдено.

Snapchat Selfie Filter Store
Snapchat Selfie Filter Store

Изречение, което не е потвърдено, може да е истина, но е просто обвинение

Очевидно е вярно, че фразата може да бъде разбрана погрешно, може да е казана буквално или просто да е отмъщение на този, който е поставил искането, т.е. нещо, което не знаем със сигурност и не можем да преценим себе си.

Сред „бедните“пазари, според изтичането на информация, се казва, че главният изпълнителен директор на компанията е заявил, че не иска Snapchat да се разшири до бедни пазари като Испания и Индия.

Измама за инвеститорите, това е наистина сериозно

Наистина сериозното нещо в съдебния процес е, че този служител, който е работил само няколко седмици в компанията до уволнението си за слабо представяне, е открил, че Snapchat подвежда своите инвеститори и преувеличавайки своите показатели, така че да са спокойни, както броят на потребителите, така и тяхното задържане в приложението бяха променени.

Освен това Snapchat твърди, че степента му на лоялност е 87%, докато всъщност е по-малко от 40% и след 7 дни само 20% от потребителите са останали, т.е. Само 1 от 5 потребители са използвали Snapchat редовно от 7 дни Делото просто иска да се бори със Snap Inc., за да спре да лъже инвеститорите. Какво ще кажеш? В източника имате пълните твърдения и те са страховити.

Популярна тема