Европейската комисия иска да има достъп до WhatsApp криптиране

Съдържание:

Европейската комисия иска да има достъп до WhatsApp криптиране
Европейската комисия иска да има достъп до WhatsApp криптиране
Anonim

Имаме новини за всички потребители на WhatsApp и истината е, че те никак не са положителни. Европейската комисия смята, че криптирането на комуникациите представлява нарастваща заплаха за сигурността Следователно, почти сигурно, от следващия юни, тя ще предложи поредица от мерки, за да гарантира, че силите и органите за държавна сигурност има достъп до шифровани данни на приложения като WhatsApp.

Защо Европейската комисия иска достъп до криптиране на WhatsApp?

Вера Йоурова, еврокомисарят по правосъдието, обясни, че това, което Европейският съюз иска, е нищо повече от компаниите да предоставят информация, която е уместна в определени случаи. Проблемът възниква, защото компании като WhatsApp не позволяват достъп до съществуващи комуникации между двама или повече потребители поради два фактора. От една страна, технологията за криптиране И, от друга страна, че приложението за незабавни съобщения не съхранява съдържанието; той се хоства на мобилни устройства на потребителите.

верижни съобщения в whatsapp
верижни съобщения в whatsapp

Мерки на Европейския съюз срещу криптирането на WhatsApp

Европейската комисия се консултира с различните национални вътрешни министри. Идеята е в следващите месеци да бъдат обявени три или четири мерки, включително ново законодателство, което да засяга всички страни от Европейския съюз. Целта е правоприлагащите органи да могат да изискват информация за криптирани комуникации по по-бърз и по-надежден начин.

В момента можем само да изчакаме до юни, за да видим как се развива този въпрос. Но за момента фактът, че Европейската комисия иска отключи криптирането в търсене на по-голяма сигурностd за всички, изобщо не е идея, която ни убеждава.

Какво мислите за тази мярка? Мислите ли, че Европейският съюз най-накрая ще приеме законодателството? WhatsApp ще има ли какво да каже по въпроса?

Популярна тема