10 трика, които ще предпазят вашия смартфон от хакери

Съдържание:

10 трика, които ще предпазят вашия смартфон от хакери
10 трика, които ще предпазят вашия смартфон от хакери
Anonim

Въпреки че много от нас смятат, че нашите смартфони са защитени от хакери, достатъчно е да погледнем последния доклад за сигурността на Nokia, за да видим, че това не е така. В този двугодишен доклад компанията отчита 400% увеличение на инфекциите със злонамерен софтуер и целенасочени атаки срещу мобилни телефони, повечето от които работят с операционна система Android.

Ако искате да предотвратите потенциална атака или кражба на данни от мобилния си телефон, по-долу ще намерите компилация с най-добрите трикове за защита на вашия смартфон от хакери, някои трикове, които освен че включват съвети за по-напреднали, също ще ви помогнат да развиете по-безопасни навици, когато става въпрос за използване на мобилния ви телефон, независимо дали имате Android или друга операционна система, защото никоя платформа не е безопасна от хакери.

Проверете приложенията и разрешенията, които изискват, преди да ги инсталирате

Във връзка с приложенията, които инсталирате на мобилния си телефон, има два основни навика, които могат да защитят мобилния ви телефон от хакери Първият е, че винаги плащате обърнете внимание на разрешенията, които предоставяте на всяко инсталирано приложение, тъй като някои приложения могат да злоупотребят с техните разрешения и дори да наблюдават вашите дейности или да изпращат доклади с лични данни на трети страни. Въпреки че Play Store изглежда като безопасно място, където всички приложения са внимателно проверени за вируси, шпионски софтуер или зловреден софтуер, в миналото е имало няколко случая на злонамерени приложения, които са успели да преминат тестовете на Google и да се появят в магазина за изтегляне..

Друго нещо, което трябва да се отбележи е, че Android ви позволява да инсталирате приложения на трети страни, ако активирате функцията „Неизвестни източници“или „Неизвестни източници“от секцията Настройки. сигурност на менюто. Тази функция е особено полезна, ако искате да инсталирате приложения за руутване на устройството или приложения, които не са налични в Play Store, но също така носи много рискове и ако не сте напълно сигурни в произхода на приложението, най-добре е да не го инсталирате.

Използвайте по-надеждни пароли

парола за android
парола за android

Ако човек успее да премине през заключения екран на вашия смартфон, той може да се сдобие с множество лични данни за вас или вашите дейности. Само чрез достъп до вашето приложение Gmail, крадецът ще може да се сдобие с много поверителна информация, така че не забравяйте, че както Android, така и iOS ви предлагат възможността да зададете шестцифрена парола

Дори вашият смартфон да ви дава възможност да го отключите с помощта на сензора за пръстови отпечатъци или дори лицево разпознаване, тези методи не са перфектни засега и наистина умен хакер може да копира пръстовите ви отпечатъци от стъклото на чаша или дори да трик камера за лицево разпознаване за отключване на вашия терминал само със снимка.

Включете отдалечено проследяване и блокиране на мобилния си телефон

Ако телефонът ви бъде откраднат, единственото нещо, което можете да направите, е да настроите система предварително, която ви позволява автоматично да изтривате данни след определен брой неуспешни стартирания опитва сесия.

В допълнение както Apple, така и Google предлагат функции, които ви позволяват да намерите изгубен телефон с помощта на GPS, както и дистанционно да заключите или изтриете съдържаниетоАко имате iPhone или iPad, можете да настроите тази функция през портала iCloud, докато за Android трябва да отидете на уебсайта на Android Device Manager.

Внимание към обществените WiFi мрежи

Обществените Wi-Fi мрежи могат да представляват сериозни рискове за сигурността на вашия смартфон. Ако хакерите създадат WiFi мрежа, която им позволява да шпионират и регистрират целия трафик, значи имате сериозни проблеми.

Така че, ако подозирате безжична мрежа, най-добре е да не се свързвате с нея и да продължите да използвате мрежата за данни на вашия оператор или дори се обърнете към VPN инструмент като CyberGhost или TunnelBear (и двете налични за Android и iOS). Тези инструменти насочват трафика през частен, криптиран канал, така че дори някой да следи трафика ви, той няма да може да види какво правите в действителност.

Подобрете сигурността на мобилния си телефон с онлайн инструменти

За допълнително укрепване на мерките за сигурност на вашия мобилен телефон можете да използвате онлайн услуга, наречена LogDog и достъпна за Android и iOS. Това е приложение, което наблюдава самоличността ви в уебсайтове като Gmail, Dropbox и Facebook и ще ви предупреждава за всяка подозрителна дейност, която открие, като влизане от странни места. Освен това този инструмент ще може да сканира имейла ви и да подчертава съобщения с лични данни, като данни за кредитна карта или пароли.

Актуализирайте мобилния си телефон постоянно

Дори ако намирате процеса на актуализиране за дълъг и скучен, това е най-добрият начин да коригирате най-новите уязвимости във вашата операционна система и да се уверите, че хакерите не могат да ги експлоатират, за получите достъп до вашите данни.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че руутването на мобилни телефони премахва определени бариери в операционната система и освобождава приложенията да правят всякакви модификации на системата.

По-добро управление на вашите пароли и влизания

is-secure-password-manager
is-secure-password-manager

Автоматичното влизане с пръстов отпечатък е много бързо и удобно, но не забравяйте, че браузъри като Chrome могат да дадат лесен достъп до целия списък с пароли на вашия телефон.

В идеалния случай трябва да не използвате функциите за автоматично влизане или автоматично попълване на вашия смартфон, но ако е необходимо, използвайте мениджъри на пароли, които използват главен парола.

Друго нещо, което трябва да се отбележи в този раздел е, че препоръчително е никога да не използвате една и съща парола за повече от едно приложение или услуга, защото ако хакер открие паролата ви, може използвайте го за достъп до много други лични данни.

Приемете алтер его

Във Facebook, LinkedIn и други социални платформи е много лесно да получите лични данни от почти всеки, включително техните пълни имена, адреси, места на работа или дати на раждане. За да не позволите на никого да има достъп до тези данни, най-добре е да създадете алтер его с имена и данни, различни от вашите. По този начин никой не би могъл да ги използва за опит за отгатване на вашите пароли

Не оставяйте известия на заключения екран

Много приложения показват всякакви съобщения и известия на заключения екран на вашия мобилен телефон. Ако това е съобщение от вашия шеф или колега, то може да съдържа интересна информация за вашата работа и може допълнително да събуди любопитството на крадец или хакер.

Блокиране на отделни приложения

Силната парола ще държи крадците и хакерите далеч от телефона ви, но какво ще стане, ако непознат вземе телефона ви, докато го използвате? Или ако някой вземе телефона ви назаем, за да провери уебсайт и след това избяга?

На Android, като втора линия на защита, имате възможността да заключвате приложения поотделно, така че дори ако някой премине през заключения екран, той няма да бъде можете да отваряте приложения за електронна поща, банка или социални медии, без да имате втора парола.

Тази функционалност не е включена в операционната система по подразбиране, но има много безплатни приложения, които я предоставят, като например AVG Antivirus Free.

В случая на iOS не можете директно да заключвате отделни приложения, но можете да използвате Folder Lockприложението, което добавя пароли към документи и папки.

Какви други трикове знаете, за да защитите вашия смартфон от хакери? Чувствайте се свободни да ги споделите с нас чрез секцията за коментари.

Популярна тема