Стотици заразени с вируси приложения в Play Store

Съдържание:

Стотици заразени с вируси приложения в Play Store
Стотици заразени с вируси приложения в Play Store
Anonim

Наскоро 132 приложения, съдържащи вируси, бяха премахнати от Play Store. Това не е първият път, когато филтрите на Google се провалят, дори и в толкова голям брой. Изглежда изненадващо, че със средствата, с които голямото G разполага, тези неща продължават да се случват, но е така. Нещо подобно се случва с Yahoo например: милиони акаунти са откраднати и те не го осъзнават до години по-късно; и все пак същото се случва отново.

Очевидно най-добрата антивирусна програма е здравият разум. Тъй като всички заразени приложения имаха едно общо нещо: те бяха скапани приложения, които явно са предназначени да измамят хората или да съдържат вирусиМного типично е да видите приложения в Play Store, които се представят за други, или като алтернатива празни приложения, пълни с реклами и зловреден софтуер.

снимка
снимка

По-конкретно, прихванатите приложения този път обикновено са уроци за игри, които не съществуват или не са достъпни за Android (като Super Mario Run), приложения за тапети или идеи за дизайн.

В някои случаи дори са имали до 10 хиляди инсталации (заедно биха натрупали около 900 хиляди инсталации, повече или по-малко). Това, което направиха тези приложения, беше да поставят iframe вътре в приложението по скрит начин, без никой да може да го види. В този iframe във фонов режим беше заредена мрежа, която изтегли изпълним файл, но от Windows.

Това означава едно нещо: тези вируси не са заразили директно нашите мобилни устройства, но целта без съмнение са били традиционните Windows компютри.

iPhone са все още по-сигурни

iOS може да има повече уязвимости от Android, но не и вируси. Мобилните устройства на Apple имат много голямо предимство: приложенията могат да се инсталират само от официалния магазин (освен ако нямаме jailbreak, разбира се). Сякаш това не е достатъчно, договорът за приложението е много по-натрапчив в App Store В магазина на Google ние просто качваме приложение и то ще бъде публикувано.

Да, вярно е, че Play Store преминава през процес на преглед, но много пъти стотици приложения се промъкват наведнъж, какъвто е случаят. Много пъти проблемът е, че филтърът не се преминава до седмици след качването на приложението на пазара.

Популярна тема