Решение: Samsung Galaxy S7 или Galaxy S6 се зареждат бавно

Съдържание:

Решение: Samsung Galaxy S7 или Galaxy S6 се зареждат бавно
Решение: Samsung Galaxy S7 или Galaxy S6 се зареждат бавно
Anonim

Виждаме, че много потребители не карат своите Samsung Galaxy S6 или Galaxy S7 да се зареждат толкова бързо, колкото би трябвало. В някои случаи зареждането на Galaxy отнема до 7 или 8 часа, което е 4 обичайно време.

Обикновено можем да активираме или деактивираме бързото зареждане на телефона си, но понякога то се изключва от само себе си и много хора не знаят как да го поправят. Ще ви дадем стъпките, така че вашият Galaxy S6 или Galaxy S7 да се зарежда нормално, изобщо не е нормално телефонът да издържа до 7 или 8 часа без зареждане.

Quick Charge 2 зарядно устройство
Quick Charge 2 зарядно устройство

Как да коригирате проблеми със зареждането на вашия Samsung Galaxy S7 или Galaxy S6?

Първо трябва да знаете, че Galaxy S7 има механизъм за предотвратяване на зареждане, когато открие, че портът за зареждане е мокър, така че имайте това предвид, ако не се зарежда. В случай, че това не е проблемът, продължете да четете.

Първо трябва да се уверим, че проблемът не е в зарядното устройство. Жизненоважно е да смените зарядното устройство и кабела (понякога е достатъчно да смените кабела и да използвате такъв, сертифициран за бързо зареждане), за да разберете дали зарядното устройство е счупено или повредено (можем да вземем едно назаем за опит или купете такъв и след това го върнете, въпреки че първият вариант е по-малко неприятен). зарядно с Quick Charge 2.0 е достатъчно, за да проверите дали телефонът се зарежда или не в Quick Charge.

Ако всичко по-горе не работи, почистете порта за зареждане:

  • Ще почистим порта за зареждане със сгъстен въздух (има кутии със сгъстен въздух или с компресор също можем да го направим).
  • Уверете се, че има няма остатъци, тъй като те причиняват проблеми при зареждането. Трябва също да проверим визуално конектора, сякаш е силно сулфатиран от ръжда, което вероятно е проблемът.

Ако с всичко това проблемът продължава, все още имаме една останала карта, трябва да се уверим, че не е софтуерът, който причинява проблема и след като направим резервно копие на всички файлове на нашия компютър ще продължим да нулираме телефона.

  • Прегледайте най-новите инсталирани приложения и ако не виждате нищо странно, направете нулиране на фабричните настройки в Настройки – Архивиране и възстановяване – Нулиране на фабричните настройки.

Ако проблемът продължава след всичко това, ще трябва да занесете телефона в техническия сервиз, за да проверят конектора и батерията. Надяваме се, че сме ви помогнали с тази статия, тъй като много от вас имат проблеми със зареждането на мобилния си телефон.

Популярна тема